En 28-årig tidligere studerende fra VIA University College i Aarhus er tiltalt for at have solgt ulovlige, digitale kopier af 38 forskellige studiebøger over en toårig periode. Sagen viser, at ulovlig deling af digitale studiebøger har alvorlige konsekvenser.
Torsdag den 2. september var der retsmøde ved retten i Aarhus, i en sag hvor en 28-årig kvinde var tiltalt for systematisk at have solgt ulovlige digitale kopier af 38 forskellige studiebøger. Den tiltalte er tidligere studerende ved socialrådgiveruddannelsen på Via University College i Aarhus, og er tiltalt for i perioden januar 2018 til april 2020 at have foretaget 110 handler med ulovlige kopier af studiebøger, via annoncer på online markedsplatformene Tradono, Gulgoggratis og DBA.
I efteråret 2019 anmeldte RettighedsAlliancen den tiltalte til SØIK, efter at have samlet beviser for systematisk udbud og salg af ulovlige kopier af digitale studiebøger uden rettighedshaveres samtykke. Der var her primært tale om værker i pensum til socialrådgiveruddannelsen, som den tiltalte studerende har anskaffet via sit studie.
Sagen blev ført som en tilståelsessag og dommen forventes afsagt i næste uge.
Læs DR Nyheders dækning af sagen her: Flere sager om ulovlig kopiering af digitale studiebøger ender i retten: Kan have store konsekvenser for både forfattere og studerende
Systematisk salg af ulovlige studiebøger
Det er ikke første gang, at privatpersoner er blevet tiltalt og dømt for ulovligt salg af studiebøger. I april 2020 blev en kvinde fra Vanløse ikendt 20 dages betinget fængsel for at have solgt adgang til en Dropbox-mappe med 115 studiebøger og i oktober 2019, blev en 26-årig mand fra København ligeledes ikendt 20 dages betinget fængsel for at have solgt ulovligt kopierede studiebøger mere end 150 gange via DBA.
Det understreger ifølge RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund, at studiebøger er genstand for alvorlig kriminalitet – også iblandt de studerende:
”Vi ser stadig flere tilfælde, hvor der sker systematisk ulovligt salg af studiebøger, som andre ejer rettighederne til. Det er derfor vigtigt at understrege, at studiebøger er genstand for alvorlige lovovertrædelser, som både har konsekvenser for den kriminelle, men også for de forfattere og forlag der mister indtjening. Men det vidner desværre om en usund kultur på de videregående uddannelser, hvor data viser, at hver anden studerende har anskaffet sig digitale studiebøger på ulovlig vis. Der er altså en stor del af Danmarks unge, som er villige til at bryde loven.” siger Maria Fredenslund.
Salg til kommende socialrådgivere
Det lader til at professionsuddannelserne er særligt udsat, når det kommer til ulovlig salg og deling af digitale studiebøger. En Epinion-undersøgelse fra efteråret 2020 viser, at 53% af de studerende på professionsuddannelserne mindst én gang har anskaffet digitale studiebøger ulovligt, mens de universitetsstuderende ligger lidt lavere med 48%.
Derfor ser Sekretariatschef for Danske Undervisningsforlag Tawa Adetunji et behov for, at uddannelsesinstitutionerne mere aktivt arbejder for konkrete tiltag der understøtter den nødvendige kulturændring, for at imødegå den ulovlige kopiering af digitale studiebøger:
”Sagen viser, at omfanget af ulovlig salg af studiebøger blandt de studerende er omfattende og alvorligt. Selvom kampagnen ”Os Der Elsker Viden” er tilstede ved studiestart, hvor de studerende klædes på med gode vaner, kan det ikke stå alene. Der er behov for, at der sker en kulturændring, hvor uddannelsesinstitutionerne tager et medansvar ved at markere tydeligt, f.eks. i kodeks og retningslinjer, at ulovlig anskaffelse og deling af studiebøger er uacceptabel adfærd, som har konsekvenser. Hvis vi skal sikre fundamentet for produktion af dansksprogede læremidler og formidling af viden fremover, er samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne for at dæmme op for udfordringerne helt afgørende,” siger Tawa Adetunji.
Psst!
Vær med mandag den 6. september kl. 21.00-22.00, hvor RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund og Tawa Adetunji, sekretariatschef for Danske Undervisningsforlag, svarer på spørgsmål om ulovlig deling af studiebøger i DR Tæt På’s livechat.