Foto: Arnold Francisca

Bagmand dømt for at stå bag fildelingstjeneste og misbrug af adgangsoplysninger til TV 2 PLAY

nov 14, 2022 | Retssager

14. november 2022

Der er faldet dom i sagen mod den første bagmand bag den ulovlige fildelingstjeneste, DanishBytes. Sagen giver et indblik i, hvordan lovlige tjenester rippes for indhold til brug på de ulovlige tjenester. 

Mandag den 14. november er et nyt skridt i kampen mod de ulovlige danske fildelingstjenester taget. Ved retten i Aalborg er en 34-årig mand fra Aalborg blevet idømt 3 måneders betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste samt konfiskation af IT-udstyr bl.a. for at have deltaget i driften af den ulovlige fildelingstjeneste DanishBytes. I en 2 måneders periode som ”staff” ydede idømte bl.a. IT-support til tjenestens ikke under 5.000 brugere, så de kunne deltage i den ulovlige fildeling, som omfattede ikke under 10.000 ulovlige kopier af beskyttede værker. Tilbage i november 2021 indledte NSK, Sektionen for Retsbeskyttelse, på baggrund af anmeldelse fra RettighedsAlliancen, aktioner på en række adresser i Jylland, hvor det lykkedes at anholde seks personer med forbindelse til det danske fildelingsmiljø. 

Læs også: Seks personer anholdt for at stå bag pirattjeneste

På DanishBytes var den dømte også aktiv i fildelingen og upload af indhold, der blev efterspurgt af tjenestens brugere, herunder danske ugeblade. 

Et andet forhold, som den 34-årige mand er dømt for, er medvirken til hacking af andres e-mails og adgangskoder. Den dømte har skaffet sig adgang til mindst 1.000 kombinationer af e-mails og adgangskoder ved både selv at hacke sig ind i datasystemer, men også ved køb af hackede adgangsoplysninger fra andre samt download af filer fra hjemmesider, hvor andre hackere har lagt lister ud med hackede adgangsoplysninger. Den idømte brugte adgangsoplysningerne til at skaffe sig adgang til betalingstjenester, herunder TV 2 PLAY og Netflix, for ulovligt at downloade ophavsretligt beskyttede værker og derefter uploade dem på DanishBytes. 

Fra lovligt til ulovligt tv-indhold

Denne sag er endnu et stort skridt i kampen mod de ulovlige fildelingstjenester, men den adskiller sig fra de øvrige bagmandssager ved, at den foruden at omhandle drift og brug af ulovlige tjenester ligeledes involverer password hacking. Sagen giver et indblik i, hvordan ophavsretligt beskyttet indhold bevæger sig fra lovlige tjenester som TV 2 PLAY og Netflix til ulovlige tjenester. 

Derudover viser sagen, at de ulovlige tjenester ikke kun har fokus på de nyeste film eller serier, men også tv-indhold, der fx er tilgængeligt via tjenester som TV 2 PLAY. 

Bagmænd bliver stillet til ansvar

Det er på baggrund af en stor indsats af NSK, Sektionen for Retsbeskyttelse, at den første bagmand nu er blevet dømt, og man kan forvente flere retssager mod bagmænd bag DanishBytes.

Direktør for RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund, siger:

NSK, Sektionen for Retsbeskyttelse, har været enormt effektive i at få fanget og bragt bagmænd bag DanishBytes og andre ulovlige danske fildelingstjenester for en domstol samt at få lukket de ulovlige tjenester. I denne sag har vi set hacking af almindelige danskeres private data med henblik på at tilgå og hente indhold for derefter at sprede det ulovligt. NSKs indsats har været med til at klarlægge, hvordan password hacking anvendes til at føde de ulovlige tjenester med indhold, og det er glædeligt at bagmændene nu bliver stillet til ansvar for deres kriminalitet, som har konsekvenser for indholdsbranchen såvel som for de danskere, der får deres adgangsoplysninger hacket.”

Hos TV 2 tager man også både hacking og ulovlig fildeling meget alvorligt:

”TV 2 ser med stor alvor på, at vores kunders personlige adgangsoplysninger til TV 2 PLAY er blevet udnyttet, og at vores indhold er blevet misbrugt. Det er naturligvis et stort problem, når danskernes passwords bliver hacket og misbrugt, og når hackerne dermed får ulovlig adgang til vores indhold. Det er ikke kun et problem for TV 2, det er også ubehageligt for vores kunder. Derfor arbejder vi også selv med en række sikkerhedstiltag, der sammen med den indsats, som RettighedsAlliancen og NSK, Sektionen for Retsbeskyttelse, gør mod hacking og misbrug af vores kunders oplysninger, er med til at minimere misbrug og ulovlig kopiering, siger Ole Søgaard, der er chef for IT-sikkerhed hos TV 2.

Også hos NSK er der tilfredshed med dagens dom:

”Med en straf på 90 dages fængsel sendes der et signal om, at myndighederne tager krænkelser af ophavsretten alvorligt. Både bagmænd og brugere af ulovlige fildelingstjenester risikerer at få en dom. I denne sag har det været særligt skærpende, at den dømte har brugt intetanende medieabonnenters login-oplysninger til at hacke sig adgang til streaming- og medietjenester og derefter delt materiale derfra via fildelingstjenesten,” siger Beytullaah Karacan, anklagerfuldmægtig hos NSK

Læs hele NSKs pressemeddelelse