RettighedsAlliancens arbejde med blokeringer intensiveres yderligere med indmeldelsen af Divisionsforeningen, hvor blikket rettes mod transmissioner af ulovlig livesport. RettighedsAlliancens indsatser og erfaringer på blokeringsområdet, har ikke blot betydning for de danske rettighedshavere, men også for andre lande i verden, som i disse dage præsenteres for vores arbejde på området.
Danmark har gennem flere år opbygget betydelig erfaring med blokering af ulovligt indhold på internettet. Denne erfaring er baggrunden for, at Maria Fredenslund, som er direktør for RettighedsAlliancen af Verdensorganisationen for Intellektuel Ejendomsret (WIPO) er blevet bedt om at skrive en rapport om blokeringer som et effektivt retsmiddel. Rapporten bliver i denne uge præsenteret på en stor international konference afholdt af WIPO i Genève.
RettighedsAlliancen har solid erfaring med, hvordan blokeringer kan anvendes til at beskytte rettigheder og bekæmpe ulovlig distribution af indhold på digitale platforme. Med deltagelsen på WIPO-konferencen får RettighedsAlliancen mulighed for at dele sine erfaringer med et internationalt publikum og bidrage til en bredere forståelse af, hvordan blokeringer kan implementeres effektivt og juridisk forsvarligt. En viden som andre lande kan drage nytte af, når de arbejder for bedre rettighedsbeskyttelse i deres respektive lande. Juan Rotgér, som er Content Protection Officer i RettighedsAlliancen, deltager i WIPO-konferencen, hvor han præsenterer og perspektiverer rapportens indhold.
Liveindhold kan beskyttes af blokeringssystemet
I december blev der sat punktum i en årelang retssag, som viser, at produktionen og optagelserne af sportsbegivenheder kan beskyttes efter ophavsretsloven og derfor kan håndhæves og beskyttes igennem det danske blokeringssystem. Et resultat, som er en vigtig milepæl i Danmark såvel som internationalt, da det er den første europæiske sag, hvor en domstol når frem til, at sportsbegivenheder kan beskyttes af ophavsret.
Retten slår fast: Livesport kan beskyttes ophavsretligt i Danmark
Også i Frankrig er der stor fokus på at anvende blokeringer til at beskytte rettighedshaverne mod ulovlig distribution af live-indhold, såsom sportstransmissioner. I december 2024 udkom den franske myndighed ARCOM med en opsigtsvækkende rapport, som viser, at ved at blokere for ulovligt live-indhold, som eksempelvis links til live-fodboldkampe, er forbruget af dette faldet med ikke mindre end 41% siden det toppede i 2021.
At sportsbegivenheder kan beskyttes efter ophavsretsloven og med de resultater vi ser fra Frankrig med blokeringer af live–indhold, er vi i RettighedsAlliancen fulde af forventninger til at vi i fremtiden kan hjælpe endnu flere rettighedshavere med at beskytte deres indhold.
Når vi kigger uden for Europa, spiller blokeringspåbud også en central rolle i bekæmpelsen af ulovligt liveindhold. I Indien har domstole fx bekræftet, at den eksisterende ophavsretslovgivning giver et solidt juridisk grundlag for blokering af ulovlige sider. I Uruguay har regeringen indført en speciallov for at styrke indsatsen mod ulovlige livestreams. Blokeringsordrer er derfor et effektivt værktøj til at håndhæve regler på tværs af lande og retssystemer, og det kræver tæt samarbejde med internetudbydere for at begrænse adgangen til ulovligt indhold og fremme brugen af lovlige tjenester.
Divisionsforeningen melder sig ind i RettighedsAlliancen
Dette fornyede og intensiverede fokus på liveindhold glæder vi os til at udmønte i samarbejdet med Divisionsforeningen, hvor vi i den kommende tid vil arbejde for yderligere DNS-blokeringer af hjemmesider, der tilbyder ulovlig livesport af blandt andet 3F Superligakampe. Resultaterne fra Frankrig tegner lovende i forhold til, at vi med blokeringer kan dæmme op for de mange rettighedskrænkelser af livesport.