Foto: Bill Oxford

Landsretten forhøjer straf i sag om streamingbedrag: To års fængsel og konfiskation af 3,5 millioner

feb 5, 2025 | Retssager

5. februar 2025

I en historisk ankesag skærper Vestre Landsret straffen for et massivt bedrag med afspilninger af musik på streamingtjenester. Dommen kan blive vigtig i fremtidige opgør med svindel i musikbranchen.

Pressemeddelelse

I ankesagen om manipulation med streaming af musik, forhøjer Vestre Landsret byrettens straf, idet der er belæg for omfattende svindel på ikke under 3,5 millioner kroner. Den 54-årige mand fra Østjylland blev idømt to års fængsel, hvoraf tre måneder skal afsones, for databedrageri af særlig grov beskaffenhed og ophavsretskrænkelser. Vestre Landsret konfiskerer desuden 1,5 millioner kroner fra den dømte, og 2 millioner fra hans enkeltmandsvirksomhed. Virksomheden idømmes også en bøde på 300.000 kroner. Den dømte skal desuden betale halvdelen af sagsomkostningerne til landsretten, mens staten betaler halvdelen som kompensation for den lange sagsbehandlingstid.

Databedraget består i, at han har manipuleret med afspilninger af et højt antal musikværker registreret i eget navn på en række musikstreamingtjenester. Derved har han uberettiget modtaget royalties på ikke under 3,5 millioner kroner, som skulle være tilfaldet ægte musikere.

Flere af disse værker var redigerede versioner af musik, som havde han kopieret fra ægte danske musikere og derefter udgivet under eget navn.

Landsretten stadfæster dermed byrettens afgørelse fra marts 2024 i en sag, som RettighedsAlliancen anmeldte tilbage i 2018, på vegne af medlemmerne Koda, IFPI, Dansk Musiker Forbund og Dansk Artist Forbund. 

Retten valgte ikke at behandle rettighedshavernes erstatningskrav, som derfor blev udskilt til civilt søgsmål.

Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen, siger:

”Det er vigtigt, at landsretten skærper dommen og dermed slår fast, at det er ulovligt at manipulere med musikstreaming. Det har stor betydning for alle de kunstnere og rettighedshavere, der er blevet snydt for udbetaling af royalties for deres musik ligesom, at dommen er et vigtigt signal om, at dette her bliver man straffet for. Samtidig finder vi det dybt beklageligt, at rettighedshavernes erstatningskrav ikke indgår i sagen. Det medfører et unødvendigt ressourceforbrug for både rettighedshavere, den dømte, og retssystemet, når en sag, der allerede har trukket i langdrag siden vores anmeldelse i 2018, nu skal fortsætte civilretligt. Hvis ikke engang en højprofileret sag som denne, hvor massiv svindel har ramt hele den danske musikbranche, kan føre til erstatning, frygter vi, at det i praksis slet ikke er en reel mulighed for rettighedshaverne.”

Gorm Arildsen, direktør i Koda, siger:

“At dommen er blevet stadfæstet af landsretten er rigtig positivt. Vi ser dommen som et vigtigt skridt i kampen mod svindel og manipulation af streaming i musikbranchen. Det er både umoralsk og dybt uretfærdigt at manipulere med udbetalinger, som retteligt burde gå til dedikerede og hårdtarbejdende musikskabere. Med denne dom bliver der sendt et afgørende og tydeligt signal om nultolerance over for streamingbedrageri, og vi forventer, at dommen vil afskrække andre fra at forsøge lignende svindel.”

Lasse Lindholm, Direktør for kommunikation og public affairs i Musikselskabernes Brancheorganisation IFPI, siger:

“Svindel med streams er et kynisk tyveri af indtægter, der burde være gået til reelle artister og sangskrivere. Derfor er vi tilfredse med, at landsretten ved stadfæstelsen af dommen trækker en klar streg i sandet. Vi ser dommen som en vigtig opbakning til dem, der bruger deres liv på at skabe musik til glæde for os alle.”

Sara Indrio, forperson i Dansk Artist Forbund, siger:

”Svindel med streaming har store negative konsekvenser for artister og musikskabere, og det er godt at retten igen har placeret straf og slået fast, at det er ulovligt. Denne sag viser igen hvor vigtigt det er, at pengestrømmene og forretningsmodellen bag streaming bliver nemmere at gennemskue.” 

Thomas Sandberg, forperson i Dansk Musiker Forbund, siger:

“Landsrettens dom slår fast, at det er ulovligt at manipulere med musikstreaming – og det skal straffes. Det er en sejr for de kunstnere og rettighedshavere, der er blevet snydt for deres royalties. Men det er dog problematisk, at erstatningskravet ikke blev en del af sagen. Når massiv svindel mod hele den danske musikbranche ikke engang udløser erstatning, sender det et farligt signal om, at rettighedshavere reelt ikke kan få den kompensation, de har krav på.”

Læs mere om afgørelsen i anklagemyndighedens pressemeddelelse her.

Mere svindel venter i fremtiden

Stream-manipulation har alvorlige konsekvenser for musikbranchen, da det økonomiske økosystem undergraves, når rettighedsmidler uberettiget fratages artister, sangskrivere, producere og andre rettighedshavere med reelle afspilninger. Selvom denne sag er den første af sin slags i Danmark og blandt de største bekræftede streamingbedragerier i verden, tyder meget på, at manipulation af streaming er en voksende udfordring, der kan eskalere i takt med den teknologiske udvikling.

Den danske sag involverede, så vidt vi ved, ikke AI-genereret musik, men i september 2024 blev en musiker fra North Carolina sigtet for streamingbedrageri med brug af kunstig intelligens. Ifølge en pressemeddelelse fra U.S. Attorney’s Office, Southern District of New York, menes vedkommende at have afspillet hundredtusindvis af AI-genererede sange milliarder af gange via bot-konti på streamingtjenester, hvilket har resulteret i uberettigede royaltyudbetalinger på over 10 millioner dollars.

Mens den teknologiske udvikling giver nye muligheder for at udøve kreativitet og skabe musik, giver den også nye værktøjer, som kan udnyttes til at manipulere streamingøkonomien. Dette gælder blandt andet markedet for køb af streams via såkaldte streamfarms, og at musikmarkedet overstrømmes af musik, der er 100 % AI-genereret. For nylig offentliggjorde Deezer, at der dagligt uploades 10.000 fuldt AI-genererede numre til deres platform – svarende til 10 % af det samlede daglige upload.

Denne sag sender derfor et vigtigt signal om, at stream-manipulation kan opdages og straffes. hvilket er et centralt afsæt for lignende sager i fremtiden.

Pressekontakt:

Tina Schütz Bonnichsen

Projektleder i kommunikation i RettighedsAlliancen, tlf. 41 41 20 93, tina.bonnichsen@rettighedsalliancen.dk

Læs også om afgørelsen i byretten her:53-årig idømt 1,5 års fængsel i historisk sag om streamingbedrag