På trods af stor efterspørgsel på transparens fra rettighedshaverne, viser en analyse foretaget af RettighedsAlliancen, at åbenheden hos AI-udbyderne bliver mindre.
Transparens i forhold til hvilket indhold, der er blevet anvendt til træning af kunstig intelligens, er helt afgørende for, at rettighedshavere kan håndhæve deres rettigheder.
Men ingen af de mest fremtrædende udbydere af kunstig intelligens (såkaldte State of the Art-modeller) er tilsyneladende tilstrækkeligt transparente omkring, hvad deres AI-modeller er trænet på. Det konkluderer RettighedsAlliancen i en ny rapport, som er baseret på en systematisk gennemgang af de største AI-modeller inden for tekst-, billed-, video- og musikgenerering.
Åbenheden bliver mindre
På trods af et tiltagende fokus på behovet for transparens i offentligheden, viser analysen, at AI-udbydernes gennemsigtighed bliver mindre over tid. Derudover bliver udtryk som ”open source”, der giver et indtryk af åbenhed og gennemsigtighed, anvendt af modeludbyderne, selvom enhver form for åbenhed i træningsdataene udebliver.
Læs rapporten om AI-modeludbyderes gennemsigtighed i træningsdata og håndhævelse af ophavsret her
Analysen er baseret på en systematisk gennemgang af de store AI-modeller, hvortil vi i videst mulige omfang har kortlagt, hvad modellerne er trænet på og hvor indholdet stammer fra, samt hvorvidt AI-udviklernes gennemsigtighed giver rettighedshaverne tilstrækkelig mulighed for at identificere, om deres værk er blevet anvendt, og derved mulighed for at håndhæve deres rettigheder.
Læs også: Books3-sagen understreger behov for transparens i træningen af kunstig intelligens