RettighedsAlliancen og den spanske fodboldliga LALIGA har vundet en årelang sag. Sagen viser, at livesportsudsendelser kan beskyttes af ophavsretten i Danmark, hvilket muliggør blokering af ulovlige platforme og sikrer eksklusive rettigheder til livesport.
Onsdag den 11. december afviste Østre Landsret at behandle en spansk operatørs anke af byretsdommen, og dermed er det endeligt, at LALIGA og RettighedsAlliancen medhold i, at en spansk operatør krænkede LALIGA’s ophavsrettigheder, ved at gøre links til ulovlige livevisninger af fodboldkampe i den spanske første og anden division tilgængelige på deres tjeneste. Dermed er der sat et punktum i en årelang retssag, som viser, at produktionen og optagelserne af sportsbegivenheder kan nyde beskyttelse efter ophavsretsloven og derfor håndhæves og beskyttes igennem det danske blokeringssystem. Et resultat, som er en vigtig milepæl i Danmark såvel som internationalt, da det er den første europæiske sag, hvor en domstol når frem til, at sportsbegivenheder kan beskyttes på denne måde ophavsretligt.
Blokeringssystemet gennemtestet
De vedholdende protester fra operatøren bag den ulovlige tjeneste i sagen har ført til, at det danske blokeringssystem er blevet testet på alle leder og kanter, via forbudssager og almindelige civile sager i både by- og landsretten. Sagen har desuden testet og valideret RettighedsAlliancens metoder for at opnå blokering af hjemmesider med ulovligt indhold. At opnå blokering i materielle sager som denne, kræver nemlig at det dokumenteres, at der er sket en krænkelse af ophavsretten, i modsætning til sager om foreløbige kendelser, hvor forholdet skal sandsynliggøres.
Dommen understreger effektiviteten af Danmarks blokeringssystem til at blokere ulovlige platforme, uanset om den ulovlige tjeneste vælger at møde op i retten eller ej.
Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen, siger:
”Med et endegyldigt punktum i sagen, har vi rettens ord for, at rettigheder til at vise fodbold er underlagt ophavsret og derved kan beskyttes. Et resultat som både er glædeligt for LALIGA, og alle andre rettighedshavere, som oplever, at deres rettigheder til visning af live-indhold ikke respekteres. Vi ser derfor frem til at bruge afgørelsen som afsæt til at opnå bedre beskyttelse af live-indhold i Danmark og håber desuden, at sagen kan bane vej for lignende initiativer i andre europæiske lande.”
Javier Tebas, Præsident for LALIGA, siger:
“Denne skelsættende afgørelse styrker ikke blot beskyttelsen af LALIGAs rettigheder, men sætter også en vigtig præcedens i den globale kamp mod piratkopiering af livesport. Den viser, at når rettighedshavere, retssystemer og organisationer som RettighedsAlliancen arbejder sammen, kan vi skabe en robust ramme for at beskytte værdien og integriteten af sportsindhold. Vi opfordrer lovgivere, dommere og institutioner i hele Europa til at tage denne afgørelse til efterretning og intensivere deres indsats for at beskytte livesport. Ved at tilpasse lovgivningsmæssige rammer og fremme internationale alliancer kan vi sikre, at alle interessenters rettigheder i sportens økosystem respekteres og beskyttes.”
Claus Thomsen, direktør for Divisionsforeningen, siger:
”Det er en stor sejr, at det nu er endegyldigt fastslået, at produktionen og optagelserne af fodboldkampe kan beskyttes af ophavsret. Med de muligheder, det danske blokeringssystem giver os, vil vi undersøge, hvordan vi i højere grad kan beskytte dansk fodboldindhold mod ulovlig distribution. Det vil styrke sporten som helhed, og jeg ser frem til et tæt samarbejde med vores danske broadcastere og RettighedsAlliancen om dette.”
Lars Bo Jeppesen, EVP Viaplay Group & CEO Viaplay Denmark, siger:
“Det er en topprioritet for os i Viaplay at bekæmpe ulovlig visning af sportsindhold. Derfor er det en vigtig milepæl, at LALIGA og RettighedsAlliancen har fået medhold i sagen og tydeligt har fastslået, at sport ubestrideligt kan beskyttes gennem det danske blokeringssystem. Dette er en stor fordel for os og andre broadcastere i Danmark, og jeg ser frem til, at vi på dette grundlag kan styrke beskyttelsen af vores indhold fremover”.
Sagen forklaret
Det hele begyndte i 2019, da RettighedsAlliancen og LALIGA for første gang i Danmark fik en domstolsafgørelse, der fastslog, at sider, der ulovligt tilbyder streaming af livesport, kan og bør blokeres. Det førte til, at de største streamingtjenester på det tidspunkt i Danmark blokeret. Under sagen var en operatør af en af de pågældende tjenester, mødt op i retten for at argumentere imod blokeringen af vedkommendes tjeneste. Et særligt tilfælde, da operatører af ulovlige sider som regel undgår retssager.
I september 2019 udstedte Retten på Frederiksberg en midlertidig afgørelse, der pålagde danske internetudbydere at blokere den pågældende side, som har været blokeret i Danmark siden da. Operatøren af siden appellerede dog afgørelsen, men i 2020 stadfæstede Østre Landsret den oprindelige beslutning.
I slutningen af 2022 afsagde Retten på Frederiksberg dom i hovedsagen og bekræftede, at LALIGA ejer ophavsrettighederne til produktionen og optagelserne af fodboldkampe i den spanske første og anden division, og at operatøren af siden havde krænket disse rettigheder, hvilket bekræftede, at siden skulle forblive blokeret. Da det var første gang, en europæisk domstol anerkendte, at livesportsudsendelser er beskyttet under ophavsretsloven, fik denne afgørelse stor betydning, ikke blot i Danmark, men også internationalt.
Operatøren af tjenesten appellerede også denne dom, hvortil Øste Landsret afviste appellen den 11. december 2024 og dermed afsluttede sagen. Afvisningen begrundes med operatørens udeblivelse.
Redigeret d. 19/12-2024 kl. 16.23