Foto: Anton Pexels

RettighedsAlliancen fjerner mindst 1.642 svindelannoncer med kendte på en måned

jun 27, 2024 | Analyse

27. juni 2024

Ved at anmelde krænkelser af mediehuses varemærker, kan RettighedsAlliancen samtidig fjerne svindelannoncer, som misbruger kendtes identitet. 

Meta sætter ikke tilstrækkeligt ind overfor de personkrænkelser, som sker i hobetal gennem svindelannoncer med kendte på deres platforme. Men RettighedsAlliancens tests viser, at vi ved hjælpe af eksisterende nedtagningsværktøjer kan fjerne svindelannoncer med kendte, ved at anmelde krænkelser af varemærker tilhørende mediehuse, som også fremgår af annoncerne.

RettighedsAlliancen har fjernet 1.642 svindelannoncer med kendte fra Metas platforme på en måned. Af annoncerne fremgik 9 ud af 49 kendte danskere, som netmediet TjekDet har på deres liste over kendte misbrugt i svindelannoncer.

Personlighedsretten skal bane vej for bedre løsninger

Det er i dag meget vanskeligt at fjerne indhold fra sociale medier, som misbruger kunstnere og kendtes identitet, stemmer og ansigt. Det skyldes, at Personlighedsretten er baseret på ”uskrevne retsgrundsætninger”, hvilke tech-giganter som Meta ikke håndterer i deres systemer.

RettighedsAlliancen arbejder for, at misbrug af ansigter og stemmer på sociale medier skal kunne bekæmpes effektivt. Det gælder både misbrug af kendte i svindelannoncer, samt misbrug af kunstneres og andre kendtes stemme og ansigt i AI-genereret indhold som deepfakes og stemmekloner. Derfor bakker RettighedsAlliancen op om, at kulturministeren vil undersøge, om en efterligningsbeskyttelse kan implementeres i ophavsretslovgivningen.

Læs også: Kodificering af personlighedsretten skal forhindre misbrug af stemmer og ansigter på sociale medier