Med en ny vejledning vil RettighedsAlliancen klæde danske virksomheder og institutioner på til at udvikle kunstig intelligens med respekt for ophavsrettigheder
Kreativt indhold som litteratur, film, serier, musik og artikler udgør eftertragtede træningsdata iblandt udviklerne af generativ kunstig intelligens. Men RettighedsAlliancens erfaring viser, at brugen af beskyttet indhold til udvikling af kunstig intelligens ofte sker ulovligt.
Derfor udgiver RettighedsAlliancen ny en vejledning, der skal guide danske institutioner og virksomheder til, hvordan ophavsretligt beskyttet indhold kan anvendes lovligt til at træne kunstig intelligens.
Også danske virksomheder skal klædes på
Den offentlige dækning af ulovlige anvendelse af kreativt indhold til træning af kunstig intelligens har hidtil primært drejet sig om The New York Times’ sag mod OpenAI og RettighedsAlliancens nedtagning af det ulovlige datasæt Books3, som en række tech-virksomheder, herunder Meta, Bloomberg og StabilityAI, har anvendt til at træne deres AI-modeller. Men tilfældene stopper ikke ved USA’s grænser.
I Danmark har RettighedsAlliancen også set tilfælde, hvor kunstig intelligens trænes med ulovligt indhold.
For nylig blev det offentliggjort, at Alexandra Instituttet, IBM Danmark og Dansk Erhverv er gået sammen om stiftelsen af Dansk Sprogmodel Konsortiet, hvor danske virksomheder forpligter sig til at udvikle kunstig intelligens på ansvarlig vis. RettighedsAlliancen stiller derfor vejledningen til rådighed for Dansk Sprogmodel Konsortiet – og udviklerne af AI i almindelighed – og håber, at den vil skærpe opmærksomheden på respekten for rettigheder, når kunstig intelligens udvikles på baggrund af indhold skabt af den kreative branche.
Læs også: RettighedsAlliancen får fjernet det ulovlige datasæt Books3, der bruges til at træne kunstig intelligens