Foto: Aozora

RettighedsAlliancen deltager i Kulturministeriets ekspertgruppe om ophavsret og kunstig intelligens

jun 25, 2024 | Samarbejder

25. juni 2024

Maria Fredenslund vil sammen med en række kyndige eksperter deltage i arbejdet for at kortlægge de udfordringer, kunstig intelligens medfører for ophavsretten, og hvordan vi løser dem.

RettighedsAlliancen er netop blevet udvalgt til Kulturministeriets ekspertgruppe om ophavsret og kunstig intelligens, der har til formål at komme med anbefalinger til håndtering af de udfordringer, som kunstig intelligens medfører for beskyttelse af ophavsretten. Maria Fredenslund deltager i ekspertgruppen, sammen med øvrige repræsentanter fra rettighedshaverorganisationer, brancheforeninger og tekniske eksperter.

I Kulturministeriets pressemeddelelse siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt:

“Jeg er rigtigt glad for, at ekspertgruppen nu er nedsat, og at arbejdet kan begynde. Brugen af kunstig intelligens udvikler sig med rivende fart, og vores lovgivning skal følge med tiden. Tech-giganternes udvikling og brug af kunstig intelligens rummer masser af muligheder for den kreative sektor, men rejser også store problemer i forhold til ophavsretten. For eksempel at kunstneriske værker uautoriseret indgår som træningsmateriale for udviklingen af kunstig intelligens, uden at kunstnerne bag får penge for det. Ekspertgruppen har fået en vigtig opgave med at beskrive de udfordringer, kunstig intelligens medfører for ophavsretten, og komme med bud på, hvordan vi kan løse dem.”

RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, siger:

”Jeg er beæret over, at RettighedsAlliancen er blevet udpeget til ekspertgruppen og meget stolt over at repræsentere danske rettighedshavere i denne sammenhæng. Kunstig intelligens er en alvorlig udfordring for ophavsretten og beskyttelsen af dansk indhold – måske den største nogensinde. Vi vil derfor gerne takke kulturministeren for initiativet til at finde de rette løsninger, i samarbejde med en lang række af kompetente og dedikerede aktører på området. Det ser jeg meget frem til at tage del i.” 

Læs mere om Ekspertgruppen på Kulturministeriets hjemmeside

Politisk bevågenhed omkring ansvarlig AI

Kunstig intelligens medfører mange udfordringer, når det kommer til at overholde og respektere andres ophavsret. Det gælder især træningen af generative AI-tjenester, som RettighedsAlliancen har afdækket ofte sker med brug af ulovlige kopier af indhold, eksempelvis i Books3-datasættet. Desuden ser vi, at brugere af AI-tjenester som ChatGPT, skræddersyer chatbots, ved at fodre dem med beskyttet indhold.

Nedsættelsen af ekspertgruppen er et udtryk for, at de danske politikere ser med alvor på at sikre ophavsretten overfor kunstig intelligens. Vi ser frem til at repræsentere danske rettighedshavere i ekspertgruppen, hvor vi vil arbejde for at udvikle anbefalinger til regulering, som på bedste vis sikrer de danske rettighedshavere overfor kunstig intelligens.

Læs også: RettighedsAlliancen vejledning til danske institutioner og virksomheder: Om anvendelse af ophavsretsbeskyttet indhold til udvikling af kunstig intelligens.