Ophavsretten
Foto: Adrian Kirkegaard
Foto: Adrian Kirkegaard
Ophavsretten er et særligt sæt af regler, som ikke blot findes i Danmark, men i stort set hele verden, der på forskellige måder beskytter kunstneriske værker, som bøger, film, billeder, musik, software, computerspil, arkitektur og design.
Ophavsretten beskytter også udøvende kunstneres præstationer, som fx når en skuespiller medvirker i en film eller et teaterstykke, og når en musiker spiller sin musik til en koncert eller lignende. Når man som forfatter skriver en bog, får man gennem ophavsretten en række juridiske rettigheder, der gør, at andre mennesker fx ikke må oversætte ens værk eller filmatisere det, uden først at have fået tilladelse til det. Tilsvarende må man ikke vise en fotografs billeder uden først at have spurgt fotografen, sælge kopier af en designers unikke møbeldesign uden først at have fået tilladelse af møbeldesigneren eller kopiere film og sælge dem uden først at have fået tilladelse af filmproducenten.
Ophavsretten er med andre ord et særligt sæt af juridiske spilleregler, der beskytter forskellige kunstneriske eller litterære værker og deres ophav, hvilket vil sige de kreative skabende kræfter bag: billedkunstnerne, forfatterne, komponisterne, fotograferne, designerne m.fl.
Disse kreative skabere kaldes i ophavsrettens verden for ”ophavsmænd”. En ophavsmand kan også delvist overdrage sin ophavsret, fx hvis en forfatter overdrager rettighederne til en af sine bøger til et forlag, eksempelvis mod betaling eller andre arbejdsmæssige fordele, bliver forlaget rettighedshaver over bogen eller værket. På denne måde gør ophavsretten det muligt for ophavsmænd at tjene penge på det, de skaber, ligesom producenter og distributører kan se ideen i at investere i udvikling og distribution af nye kulturprodukter.
Du kan læse ophavsretsloven i sin fulde længde på retsinformation.dk
Andre gode sider om ophavsret
Vi har samlet en række gode introduktioner og gennemgange af ophavsretsloven for forskellige indholdstyper som journalistiske produkter, bøger, undervisningsmateriale, musik, film m.m.:
Kulturministeriets side om ophavsret
Koda: “Forstå ophavsret og forvaltning”
Dansk Skuespillerforbund: Ophavsret – derfor!
Syddansk Universitets side om ophavsret
RUC’s guide til ophavsret i undervisning, forskning og som studerende
Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde: Ophavsret for begyndere
Jura og håndhævelse
RettighedsAlliancens speciale er at stoppe ophavsretskrænkelser på internettet. Læs mere om, hvordan vores juridiske arbejde centrerer sig om både retssager, blokeringer samt test og udvikling af rammerne for retssystemet.
Foto: Bill Oxford