RettighedsAlliancens publikationer
Rapport om AI-modeludbyderes gennemsigtighed i træningsdata og håndhævelse af ophavsret
September 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne rapport har vi samlet vores forskning i, hvordan udbydere af AI-modeller til generelle formål er åbne om det indhold, der bruges til at træne deres modeller. Formålet med denne rapport er at vise, hvor vigtigt det er, at modeludbydere har en forpligtelse til gennemsigtighed, og hvilken grad af gennemsigtighed der er nødvendig for, at rettighedshavere kan udøve og håndhæve deres rettigheder.
Undersøgelse af kunstig intelligens og musik
August 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne analyse, udarbejdet af Norstat for RettighedsAlliancen, undersøges danskernes brug af og holdninger til kunstig intelligens og musik. Analysen viser blandt andet at 82% af respondenterne mener, at menneskeskabt musik er mere værdifuld end AI-genereret musik.
RettighedsAlliancens anbefalinger til transparens i forbindelse med udvikling af kunstig intelligens
August 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette dokument kommer RettighedAlliancen med en række anbefalinger til et fyldestgørende krav om transparens i forbindelse med udviklingen af kunstig intelligens, samt til hvilke aktører der bør pålægges et sådant krav.
Undersøgelse af erstatninger i sager om krænkelse af design
Juni 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
RettighedsAlliancen har sammen med og med støtte fra UBVA igangsat et projekt om højere erstatninger i sager om krænkelse af design. Professor dr.jur. Thomas Riis har udarbejdet et juridisk notat, der danner baggrund for hele projektet. Undersøgelsen afdækker virkeligheden for designere og rettighedshavere, som oplever krænkelse(r) af deres design.
Læs projektets resultater og anbefalinger
Læs Thomas Riis’ juridisk notat, der danner baggrund projektet
De økonomiske konsekvenser af designkrænkelser
Juni 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
Denne analyse, foretaget af konsulenthuset CphFacilitation for RettighedsAlliancen, beskriver omfanget og konsekvenserne, herunder de samfundsøkonomiske, af designkrænkelser set fra rettighedshavernes oplevelser og vurderinger. Analysen viser blandt andet at 7 ud af 10 designere, som har oplevet at få deres design krænket, ikke vælger at anlægge sag.
Kodeks
Maj 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
Kodeks er det operationelle samarbejde, der danner grundlag for brug af samarbejdslisten til at afskære pengestrømme og trafik til en række problematiske hjemmesider. Tilslutning til Dialogforum og til Kodeks er åben for alle relevante udbydere af tjenester på internettet som f.eks. annoncevirksomheder, betalingstjenester, sociale platforme, søgetjenester og udbydere af ikke-offentlige net.
Vejledning om anvendelse af ophavsretsbeskyttet indhold til udvikling af kunstig intelligens
Maj 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne vejledning gives et kortfattet overblik over, hvordan virksomheder og institutioner kan anvende ophavsretsbeskyttet indhold lovligt til at træne kunstig intelligens.
RettighedsAlliancens årsberetning 2023
April 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne årsrapport præsenterer RettighedsAlliancen et indblik i arbejdet der er foregået i 2023, samt status på det ulovlige marked. Der dykkes blandt andet ned i, hvordan kunstig intelligens har accelereret de digitale muligheder for at kopiere og distribuere indhold ulovligt.
Økonomiske konsekvenser ved piratkopiering af studiebøger
Marts 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
Denne analyse, foretaget af konsulenthuset CphFacilitation for RettighedsAlliancen, viser, at bogbranchen og staten skønsmæssigt mistede 225 mio. kr. i 2022, på grund af piratkopiering af digitale studiebøger. Et omfang, der svarer til 31 % af det samlede studiebogsmarkeds årlige værdi.
Studerendes anskaffelse af studiebøger
Marts 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne rapport, udarbejdet af Epinion for RettighedsAlliancen, undersøges udviklingen i ulovlig deling af digitale studiebøger blandt studerende. Blandt andet viser undersøgelsen, at på trods af at de studerende godt ved, at det er ulovligt, finder de det alligevel i høj grad acceptabelt at dele digitale studiebøger med venner og medstuderende
Rapport: Udvikling af Dialogforum
Januar 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne rapport afdækkes mulighederne for at udvide Dialogforum med nye mulige områder og aktører, samt at udvikle brugen af samarbejdslisten, med henblik på at øge effekten af Dialogforums formål om, at afskære pengestrømme og trafik til ulovlige tjeneste. Rapporten er støttet af Kulturministeriet og godkendt af styregruppen i januar 2024.
Brev til Digitaliseringsministeriet: Danske Rettighedshavere opfordrer til transparens ved udvikling af kunstig intelligens
Januar 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I anledning af, at forhandlingerne om AI Act er ved at gå ind i deres endelige fase, gentager RettighedsAlliancen og en række rettighedshavere i dette brev til digittaliseringsministeriet de tidligere opfordringer til den danske regering om at støtte, at der indføres krav om transparens i EU AI Act.
Fælleserklæring fra danske rettighedsorganisationer om ophavsret og kunstig intelligens
Januar 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen og en række danske rettighedsorganisationer
I denne fælleserklæring står en række danske rettighedsorganisationer sammen og kommer med deres kommentarer til, hvordan lovgivningen bør indeholde forpligtelser for udviklere og udbydere af AI-tjenester til at være transparente med det indhold, som deres modeller er trænet på, samt hvad kilden hertil er. Ligeledes understreges vigtigheden af rettighedshavernes mulighed for at håndhæve deres rettigheder, når deres værker anvendes ulovligt.
RettighedsAlliancens høringssvar vedr. ændring af lov om ophavsret og lov om videregående kunstneriske uddannelser
Januar 2024, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette høringssvar kommer RettighedsAlliancen med sine bemærkninger til forslag om ændring af lov om ophavsret og lov om videregående kunstneriske uddannelser.
Brev til Kulturministeren: Beskyttelse af rettigheder i filmaftalen
September 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette brev til Kulturministeren opfordrer RettighedsAlliancen til at der afsættes 1. mio. årligt i den kommende filmaftale til RettighedsAlliancens arbejde, for at opretholde og styrke indsatsen for, at danske rettighedshavere kan beskytte deres rettigheder og kontrollere brugen af deres indhold.
Brev til Rigspolitichefen: Opfølgning på henvendelse vedrørende behovet for fastholdelse af indsats for effektiv bekæmpelse af IPR-kriminalitet
September 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette brev til Rigspolitichefen gentager Dansk Erhverv, Dansk Industri, Danske Medier, Dansk Journalistforbund og RettighedsAlliancen deres overordnede tillid til Sektionen for Rettighedsbeskyttelse under NSK, og opfordrer til, at der fremadrettet og vedvarende sikres de nødvendige ressourcer til bekæmpelse af IPR-kriminalitet.
Brev til Digitaliseringsministeriet: Danske Rettighedshavere opfordrer til transparens ved udvikling af kunstig intelligens
September 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I anledning af, at den danske regering deltager i møde i Rådets Telecom Working Group of Council den 7. september, opfordrer RettighedsAlliancen og en række rettighedshavere i dette brev den danske regering til at støtte, at der indføres krav om transparens i EU AI Act.
Ministerbrev: Opfordring vedr. transparens i den kommende forordning om kunstig intelligens (EU AI Act)
Juli 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette brev til Digitaliseringsministeren, Erhvervsministeren og Kulturministeren kommer RettighedsAlliancen og en række rettighedshavere med en opfordring til den danske regering om at støtte, at der indføres en bestemmelse om transparens i EU AI Act, samt at udviklere af kunstig intelligens skal samarbejde med rettighedshavere om, at fjerne og forhindre ulovligt indhold fra kunstig intelligens tjenester.
Udviklingen af kunstig intelligens – RettighedsAlliancens vigtigste budskaber
Juni 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette positionspapir argumenterer RettighedsAlliancen for en fornuftig og velovervejet regulering af kunstig intelligens, herunder, et behov for en effektiv transparenspligt, at rettighedshavere skal kunne forhindre, at brugere uploader ulovlige eksemplarer til AI-tjenester og mulighed for sikkerhedsscreening af træningsdata.
Studerendes anskaffelse af studiebøger
Maj 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne rapport, udarbejdet af Epinion for RettighedsAlliancen, undersøges udviklingen i ulovlig deling af digitale studiebøger blandt studerende. Blandt andet viser undersøgelsen, at knap halvdelen af alle studerende, der benytter sig af digitale studiebøger, anskaffer dem ulovligt.
RettighedsAlliancens høringssvar vedr. ændring af lov om ophavsret
April 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette høringssvar kommer RettighedsAlliancen med sine bemærkninger til forslag til lov om ændring af lov om ophavsret (gennemførsel af dele af direktiv om ophavsret og beslægtede rettigheder på det digitale indre marked)
RettighedsAlliancens høringssvar vedr. ulovlig deling af liveindhold
Februar 2023, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette høringssvar kommer RettighedsAlliancen med sine bemærkninger til EU Komissionen om de kommende anbefalinger vedrørende ulovlig streaming af liveindhold, fx sportsbegivenheder.
Ophavsret: Hvorfor, hvad og hvordan?
December 2022, Udgivet i samarbejde mellem RettighedsAlliancen, UBVA, Copydan Tekst & Node, Copydan AVU-medier, UC Syd og Hans Reitzels Forlag/Gyldendal med støtte af Kulturministeriet og Dreyers Fond
Dette kompendie giver lærerstuderende basal viden om ophavsret, og hvad man må uden at krænke ophavsret, samt redskaber til at inddrage ophavsret i undervisningen. Bruges som en del af oplysningsprojektet TRAIN.
Code of Conduct – revideret
September 2022, Aftale mellem RettighedsAlliancen og Teleindustrien
Code of Conduct, der er omdrejningspunktet for blokeringssamarbejdet mellem danske internetudbydere i Teleindustrien og RettighedsAlliancen, er blevet revideret for at kunne følge med udviklingen på det ulovlige marked. (Read in English).
Studerendes anskaffelse af studiebøger
Juni 2022, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne rapport, udarbejdet af Epinion for RettighedsAlliancen, undersøges udviklingen i ulovlig deling af digitale studiebøger blandt studerende. Blandt andet viser undersøgelsen, at knap halvdelen af alle studerende, der benytter sig af digitale studiebøger, anskaffer dem ulovligt.
Password sharing
April 2022, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne analyse, udarbejdet af Wilke for RettighedsAlliancen, undersøges omfanget af password sharing i Danmark.
RettighedsAlliancens årsberetning 2021
April 2022, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne årsrapport præsenterer RettighedsAlliancen et indblik i arbejdet der er foregået i 2021, samt status på det ulovlige marked. Dette indebærer blandt andet nye værktøjer til at beskytte indhold på online delingsplatforme, vellykkede straffesager, samt en karakteristik at et ulovligt marked der tager nye former.
RettighedsAlliancens årsberetning 2020
April 2021, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne årsrapport præsenterer RettighedsAlliancen et indblik i arbejdet der er foregået i 2020, samt status på det ulovlige marked. Der dykkes blandt andet ned i hvordan det lykkedes at lukke de sidste ulovlige tjenester forankret i Danmark.
‘Del – Med Omtanke’ Digitalt undervisningsforløb
Januar 2021, Udgivet af RettighedsAlliancen
‘Del – Med Omtanke’ lærer folkeskolens 4., 5., og 6. klassetrin om at passe på sig selv og andre, når de færdes på nettet. I denne film, produceret af Lommefilm, kan du møde en underviser og et par elever, der fortæller om deres oplevelser med at følge undervisningsforløbet og høre dem fortælle, hvad de har fået ud af det.
RettighedsAlliancens høringssvar vedr. implementering af Ophavsretsdirektivets artikel 17
Januar 2021, Udgivet af RettighedsAlliancen
I dette høringssvar kommer RettighedsAlliancens med sine bemærkninger til Kulturministeriets forslag til implementering af EU-Kommissionens Ophavsretsdirektiv i dansk lovgivning med fokus på artikel 17 om platformsansvar.
Studerendes anskaffelse af studiebøger
November 2020, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne rapport, udarbejdet af Epinion for RettighedsAlliancen, undersøges det hvordan studerende anskaffer sig studiebøger. Blandt andet svarer 50 procent af de adspurgte studerende, som bruger digitale studiebøger, at de har anskaffet sig mindst én digital studiebog på ulovlig vis.
Replika design
November 2020, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne analyse, udarbejdet af YouGov for RettighedsAlliancen, undersøges danskeres anskaffelse af replika design. Undersøgelsen viser blandt andet at 11% af danskerne har købt replika design inden for de seneste 5 år.
RettighedsAlliancens årsberetning 2019
April 2020, Udgivet af RettighedsAlliancen
I denne årsrapport giver RettighedsAlliancen et dybdegående indblik i 2019’s arbejde, succeser og udfordringer, samt giver en status på og et dybere indblik i, hvilke udviklinger vi ser på det ulovlige marked og danskernes brug af det.
Code of Conduct – revideret
Maj 2020, Aftale mellem RettighedsAlliancen og Teleindustrien
Code of Conduct, der er omdrejningspunktet for blokeringssamarbejdet mellem danske internetudbydere i Teleindustrien og RettighedsAlliancen, er blevet revideret for at kunne følge med udviklingen på det ulovlige marked. (Read in English).
Share With Care – effektmålingsrapport
Marts 2020, Udgivet af RettighedsAlliancen
RettighedsAlliancens rapport gør status på Share With Care 2-samarbejdet, og belyser de effekter samarbejdet har haft på omfanget af ulovlig adfærd på internettet. Bl.a. viser rapporten, at fokus på kombinationen af blokeringer af ulovlige tjenester med synliggørelse af lovlige, har haft en tydelig, positiv effekt, hvor ca. 70-75 procent af de besøgende på søgefunktionen FilmFinder.dk, der med SWC2 blev integreret i blokeringsskilte på ulovlige tjenester, kommer fra blokerede tjenester. (Read in English).
The Copyright Directive – Approaches to implementation in the EU countries
Marts 2020, Seminarvideo af RettighedsAlliancen
Denne video er produceret i forbindelse med RettighedsAlliancen og DI Digitals seminar omkring implementering af copyright-direktivet. Videoen danner, på baggrund af viden og best practices, et overblik over forskellige arenaer, hvor der bør lægges særligt fokus i implementeringen.
Designflyer – hvorfor originaler?
Februar 2020, Udgivet af RettighedsAlliancen
Designbranchen har fundet fælles fodslag i spredningen af budskabet om vigtigheden ved at vælge originalt design. I et samarbejde med RettighedsAlliancen lanceres derfor flyeren ”Hvorfor originaler?”, der informerer og guider brugere til at vælge originalt design frem for ulovlige kopier, samtidig med at den ruster forhandlere og andre til bedre at kunne svare på relevante spørgsmål om forskellen på originaler og kopier og konsekvenserne ved at købe kopierne.
Copyright-direktivet – onlineplatformenes rolle i at beskytte indhold DK
Oktober 2019, Seminarvideo af RettighedsAlliancen
Hør i denne video om forventninger og ønsker til den danske implementering af EU’s copyright-direktiv. RettighedsAlliancen, Facebook og Google fortæller her særligt om onlineplatformenes roller og ansvar.
’Skærmen fuckr med dig’ – digitalt undervisningsforløb om sikker adfærd på nettet
Juni 2019, Video af RettighedsAlliancen
Hør i denne video om erfaringerne med og tankerne bag undervisningsforløbet ’Skærmen fuckr med dig’. ’Skærmen fuckr med dig’ er et undervisningsforløb, der lærer folkeskoleelever omkring sikker og lovlig adfærd på internettet.
RettighedsAlliancens årsberetning 2018
April 2019, Udgivet af RettighedsAlliancen
RettighedsAlliancens årsberetning for 2018 gør status på det ulovlige marked og danskernes adfærd på internettet. Samtidig giver årsberetningen et indblik i de værktøjer, vi bruger til at bekæmpe det ulovlige marked, og hvordan de udvikler sig. (Read in English).
Skærmen fuckr med dig
Januar 2019, Udgivet af RettighedsAlliancen & Alinea
Denne flyer giver et hurtigt overblik over indholdet i læringsforløbet Skærmen fuckr’ med dig, der fremmer sikker adfærd på internettet hos elever i folkeskolens udskolingsklasser. Forløbet er opdelt i 4 kapitler, som alle introduceres i flyeren.
‘Skærmen fuckr med dig’ – et EU-støttet undervisningsprojekt
November 2018, Video af RettighedsAlliancen
I denne video bliver undervisningsforløbet ’Skærmen fuckr med dig’ præsenteret. Forløbet er målrettet folkeskoleelever, og i videoen her fortæller eleverne om nogle af de ting, de har lært om digital sikkerhed og ophavsret på internettet.
Bemærkninger til høring over Europa-Parlamentets (EP) holdning til direktivforslag om ophavsret på det digitale indre marked
Oktober 2018, Udarbejdet af RettighedsAlliancen
I dette høringsbidrag tilkendegiver RettighedsAlliancen sin holdning til ministerrådets forslag om en ny safe harbour-regel for Online Content Sharing Service Providers, som fx YouTube og Vimeo. RettighedsAlliancen mener, at en sådan regel ikke vil give rettighedshaverne bedre kontrol med deres værker på platformene, men at den vil blot medvirke til at understrege deres ansvarsfrihed. I stedet foreslås et øget fokus på platformenes eget ansvar for håndhævelse.
RettighedsAlliancens direktør og kulturministeren fortæller om Share With Care
Oktober 2018, Seminarvideo af RettighedsAlliancen
Share With Care guider brugere fra ulovlige sider hen til de lovlige. Hør i denne video blandt andet daværende kulturminister Mette Bock fortælle, hvorfor dette er så vigtigt.
RettighedsAlliancens designmedlemmer fortæller om vigtigheden af partnerskaber
August 2018, Video af RettighedsAlliancen
I denne video fortæller to af RettighedsAlliancens designmedlemmer, hvordan de gennem samarbejde og netværk står stærkere sammen, i en branche hvor kriminelle bagmænd kopierer og sælger deres værker.
RettighedsAlliancens årsberetning 2017
April 2018, Udgivet af RettighedsAlliancen
Årsberetningen for 2017 opsummerer årets milepæle og udviklinger og udfordringer. Beretningen viser bl.a., at trafikken til ulovlige tjenester er i vækst, og at danskerne klikkede sig ind hele 596 millioner gange – en stigning på 36 procent ift. det foregående år.
Effektmåling af hjemmesideblokeringer i Danmark
Marts 2018, Udarbejdet af RettighedsAlliancen
RettighedsAlliancen indsamler løbende data, der viser danskernes besøg til ulovlige online tjenester, der stiller film og tv-serier til rådighed uden rettighedshavernes samtykke. Dette notat giver indblik i data på danskernes brug af ulovlige tjenester samt data på effekten af hjemmesideblokeringer, der bl.a. viser et gennemsnitligt dyk i besøgsantal på 75 procent.
Høring vedrørende EU-Kommissionens meddelelse om ulovligt indhold online og øget ansvar for online platforme
November 2017, Høringssvar udarbejdet af RettighedsAlliancen til Erhvervsministeriet
I dette høringsbidrag til Erhvervsministeriet påpeger RettighedsAlliancen det nødvendige fokus på platformsansvar i arbejdet med at dæmme op for trafik og pengestrømme til ulovlige tjenester.
Høringsbidrag vedrørende nye vilkår for at have et .dk-domænenavn
August 2017, Høringsbidrag udarbejdet af RettighedsAlliancen til DK Hostmaster
I dette høringsbidrag til DK Hostmaster roser RettighedsAlliancen forslaget om en mere restriktiv identitetsvalidering i forbindelse med registrering af et .dk-domæne for sikre sig imod, at ulovlige tjenester oprettes på et dansk domæne. Derudover påpeges samtidig vigtigheden af at inspirere andre lande til at gøre en tilsvarende indsats, da IP-kriminalitet sjældent sker på .dk-domæner.
RettighedsAlliancens årsberetning 2016
April 2017, Udgivet af RettighedsAlliancen
RettighedsAlliancens årsberetning for 2016 giver indblik i årets aktiviteter, mål og resultater – bl.a. politisager vedr. Popcorn Time og NextGen, blokeringer, nedtagninger og oplysningsinitiativer.
Redegørelse vedrørende status på private initiativer vedrørende ophavsretskriminalitet
Marts 2017, Redegørelse udarbejdet af RettighedsAlliancen til Kulturministeriet
Denne redegørelse til Kulturministeriet gør status på RettighedsAlliancens igangværende initiativer vedr. forebyggende arbejde, efterforskning og retsforfølgelse af IP-kriminalitet. Redegørelsen opridser bl.a. oplysningskampagner og retssager.
Supplerende bidrag vedrørende status på forebyggelse, efterforskning og retsforfølgelse af ophavsretskrænkelser på internettet
Marts 2017, Høringsbidrag udarbejdet af RettighedsAlliancen til Kulturministeriet
Dette er et supplerende bidrag til ”Redegørelse vedr. status på private initiativer vedr. ophavsretskriminalitet” ligeledes fra marts 2017. I supplementet tilføjes erfaringer fra det private, som kan tænkes ind i en strafferetlig sammenhæng.
Høringsbidrag vedrørende forslag til direktiv om ophavsret på det digitale indre marked
November 2016, Høringsbidrag udarbejdet af RettighedsAlliancen til Kulturministeriet
I høringsbidraget kommer RettighedsAlliancen med bemærkninger til Kulturministeriets høring vedr. EU-kommissionens forslag til direktiv om ophavsret på det digitale indre marked (artikel 13) samt forslag til forordning om regler for udøvelse af ophavsretten og beslægtede rettigheder vedr. online deling af radio og tv-programmer.
Høringsbidrag vedrørende DIFOs rolle i bekæmpelsen af it-kriminalitet
August 2016, Høringsbidrag udarbejdet af RettighedsAlliancen til Dansk Internet Forum
Dette høringsbidrag til Dansk Internet Forum (DIFO) giver udtryk for, at RettighedsAlliancen ser positivt på, at DIFO påtager sig en vigtig rolle i bekæmpelsen af IT-kriminalitet, og at vi gerne ser organisationen, via sin rolle som administrator af .dk-domæner, påtager sig en endnu mere aktiv rolle for at skabe tryghed om danske domæner og samtidig udstikke principper for håndtering af denne del af internettets infrastruktur.
Høringsvar vedrørende meddelelse om en tidsvarende, mere europæisk ramme for ophavsret
Januar 2015, Høringsbidrag udarbejdet af RettighedsAlliancen til Kulturministeriet
I dette høringssvar til Kulturministeriet peger RettighedsAlliancen på nødvendigheden af et grænseoverskridende retssystem og samarbejder med internationale aktører, da piratkopiering på internettet per definition er grænseoverskridende.
Share With Care – håndbog om digital adfærd
April 2014, Udgivet af Kulturministeriet, Teleindustrien, Dansk Industri/ITEK og RettighedsAlliancen
Kulturministeriet, Teleindustrien, RettighedsAlliancen og DI ITEK blev i 2012 enige om sammen at søsætte kampagnen Share With Care. En oplysningsindsats, der både har til formål at styrke samarbejdet mellem interessenter og udbrede kendskabet til lovlige tjenester til forbrugerne. Denne håndbog er et koncentrat af de vigtigste erfaringer fra Share With Care-kampagnens første par år.
Foto: Brandi Redd