Os Der Elsker Viden

af | maj 1, 2020

Foto: Fahrul Azmi

Om kampagnen

Os Der Elsker Viden har udviklet en lang række materialer, der forsøger at forklare ophavsretsloven og konsekvenser ved at bryde den på en letforståelig måde. Materialet ligger frit tilgængeligt som bl.a. uddannelsesinstitutioner kan bruge i deres kommunikation med studerende. 

Find materialepakke og yderligere information på kampagnens hjemmeside.

Omfanget af ulovlig deling

I takt med at bøger er blevet digitale, og i en verden, hvor alting kan findes frit tilgængeligt på internettet, er ulovlig kopiering og deling af lærebøger blevet et stort og voksende problem.

RettighedsAlliancen monitorerer digitale platforme for konkrete krænkelser af ophavsretsligt beskyttet materiale. Ved udgangen af 2019 havde RettighedsAlliancen håndteret 4.062 krænkelser af lærebøger.

Mere end

%

af alle studerende har, ifølge en survey udarbejdet af Epinion, skaffet en digital lærebog ulovligt

Os Der Elsker Viden er en kampagne, der guider studerende til at bruge studiebøger lovligt. Kampagnen er primært digital og tilbyder værktøjer og viden til studerende, så de kan skelne mellem lovlig og ulovlig kopiering og deling af bøger gennem bl.a. Facebook og undervisningsinstitutionernes egne platforme.

Kampagnens direkte formål er at fortælle, hvad der er hhv. lovlig og ulovlig adfærd. Samtidig ønsker kampagnen at skabe en kultur, der anerkender, at ulovlig kopiering og deling er alvorligt og har konsekvenser – ikke bare for den enkelte studerende, men for samfundet generelt.

Kampagnen gør det endvidere klart, at studiebøger udfylder en vigtig rolle i videregivelsen af viden, og at man ved anskaffelse af studiebøger på ulovlig vis risikerer et ringere udbud af studierelevante lærebøger.

Kampagnen er blevet til i samarbejde mellem bl.a. Danske Forlag, Copydan Tekst og Node, forfattere og forlag samt relevante myndigheder.

Nedenfor kan du se en af videoerne fra kampagnen.

Foto: Tim Mossholder

Relevante nyheder

Retten i Aalborg fastslår alvoren ved ulovligt salg af studiebøger

En 26-årig mand fra Nørresundby er i dag blevet idømt 30 dages betinget fængsel og har fået konfiskeret over 17.000 kroner efter at have solgt mere end 285 eksemplarer af ulovligt kopierede studiebøger på bl.a. Den Blå Avis. En hård dom, som bekræfter alvoren ved ulovligt salg af studiebøger.

Foto: Sharon McCutcheon

Foto: Fahrul Azmi

Fængselsdom i sag om ulovligt salg af studiebøger

En 26-årig mand fra København blev i går idømt 20 dages betinget fængsel og fik konfiskeret over 27.000 kroner, som han havde tjent ved at sælge ulovligt kopierede studiebøger mere end 150 gange via Den Blå Avis.

Hold dig opdateret

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få seneste nyt direkte i din mailboks. Du kan til hver en tid framelde det igen ved at bruge linket nederst i nyhedsbrevene.

Tak for din tilmelding!