Os Der Elsker Viden

af | maj 1, 2020

Foto: Fahrul Azmi

Om kampagnen

Os Der Elsker Viden har udviklet en lang række materialer, der forsøger at forklare ophavsretsloven og konsekvenser ved at bryde den på en letforståelig måde. Materialet ligger frit tilgængeligt som bl.a. uddannelsesinstitutioner kan bruge i deres kommunikation med studerende. 

Find materialepakke og yderligere information på kampagnens hjemmeside.

Omfanget af ulovlig deling

I takt med at bøger er blevet digitale, og i en verden, hvor alting kan findes frit tilgængeligt på internettet, er ulovlig kopiering og deling af lærebøger blevet et stort og voksende problem.

Rettighedsalliancen følger udviklingen i ulovlige delinger af digitale studiebøger. Den seneste undersøgelse, som Epinion har udarbejdet for RettighedsAlliancen, om studerendes anskaffelse af studiebøger kan læses her

Mere end

%

af de studerende der bruger digitale studiebøger har, ifølge en survey udarbejdet af Epinion, skaffet mindst en digital bog ulovligt

Os Der Elsker Viden er en kampagne, der guider studerende til at bruge studiebøger lovligt. Kampagnen er primært digital og tilbyder værktøjer og viden til studerende, så de kan skelne mellem lovlig og ulovlig kopiering og deling af bøger gennem bl.a. Facebook og undervisningsinstitutionernes egne platforme.

Kampagnens direkte formål er at fortælle, hvad der er hhv. lovlig og ulovlig adfærd. Samtidig ønsker kampagnen at skabe en kultur, der anerkender, at ulovlig kopiering og deling er alvorligt og har konsekvenser – ikke bare for den enkelte studerende, men for samfundet generelt.

Kampagnen gør det endvidere klart, at studiebøger udfylder en vigtig rolle i videregivelsen af viden, og at man ved anskaffelse af studiebøger på ulovlig vis risikerer et ringere udbud af studierelevante lærebøger.

Kampagnen er blevet til i samarbejde mellem bl.a. Danske Forlag, Copydan Tekst og Node, forfattere og forlag samt relevante myndigheder.

Nedenfor kan du se en af videoerne fra kampagnen.

Foto: Tim Mossholder

Relevante nyheder

Dømt for ulovligt salg af studiebøger

En 26-årig mand fra Horsens har udbudt 29 ulovlige pdf’er af studiebøger til salg på DBA. Sagen sætter fokus på, at ulovlig deling af digitale studiebøger er en stor udfordring.

Foto: Sharon McCutcheon

Foto: Fahrul Azmi

Erstatningskrav, betinget fængsel og en plet på straffeattesten: Ulovligt salg af studiebøger har konsekvenser

En tidligere studerende ved socialrådgiveruddannelsen, er nu dømt for systematisk ulovligt salg af studiebøger. Det kan få betydning for hende i mange år fremover, ifølge Anklagemyndigheden.