Foto: Sasun Bughdaryan

Dømt for ulovligt salg af studiebøger

jan 5, 2023 | Retssager

5. januar 2023

En 26-årig mand fra Horsens har udbudt 29 ulovlige pdf’er af studiebøger til salg på DBA. Sagen sætter fokus på, at ulovlig deling af digitale studiebøger er en stor udfordring.

Torsdag den 5. januar blev en 26-årig mand ved retten i Horsens dømt for at have udbudt 29 pdf’er af studiebøger via DBA uden tilladelse fra rettighedshaverne. Lovovertrædelsen fandt sted i perioden januar til august 2018, hvor der fandt 15 transaktioner med købere sted.

RettighedsAlliancen anmeldte den nu dømte til NSKSektionen for Rettighedsbeskyttelse, efter at have samlet beviser for ulovligt salg af digitale studiebøger via tre profiler på DBA. NSK efterforskede sagen, som endte i retten, og den dømte modtog sin dom på 10 dages betinget fængsel, samt konfiskering af 2.245 kr. og en erstatning på 5.000 kr. til RettighedsAlliancen.

Systematisk ulovligt salg af studiebøger

Sagen er en blandt flere, hvor enkeltpersoner er blevet dømt for ulovligt salg af studiebøger. I september 2021 blev en tidligere socialrådgiverstuderende idømt 20 dages betinget fængsel for at have kopieret og solgt digitale kopier af lærebøger, og i november 2021 blev en 28-årig mand idømt 30 dages betinget fængsel, konfiskation af udbytte samt erstatningskrav for systematisk ulovligt salg af digitale studiebøger via DBA. 

Den seneste tids række af retssager om ulovligt salg af digitale studiebøger peger ifølge RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund på, at der er tale om et stort problem, der ikke kun udfolder sig som netsalg, men som også foregår mellem de studerende på landets videregående uddannelser:

”Vi har en alvorlig udfordring, når man kan tjene penge på at sælge kopier af studiebøger, som andre ejer rettighederne til. Der er tale om kriminelle, der via systematiske lovovertrædelser stjæler indtjening fra forlag og forfattere. I tillæg til de mere systematiske lovovertrædelser ser vi dog desværre også en usund kultur på de videregående uddannelser, hvor hver anden af de studerende har anskaffet sig studiebøger på ulovlig vis. Der er altså en stor del af Danmarks unge, som er villige til at bryde loven.” siger Maria Fredenslund. 

Ulovlige digitale studiebøger er et massivt problem

De ulovlige studiebøger i sagen fra Horsens er langt fra et enestående tilfælde. I en undersøgelse foretaget af Epinion fra foråret 2022 fremgår det, at 80% af studerende i Danmark bruger digitale studiebøger, og godt og vel halvdelen af disse har anskaffet sig mindst én digital studiebog ulovligt. Derfor ser Sekretariatschef for Danske Undervisningsforlag Pia Vigh, et behov for, at uddannelsesinstitutionerne mere markant tager afstand fra den ulovlige kopiering af studiebøger:

”Sagen viser, at omfanget af ulovlig kopiering af studiebøger på de videregående uddannelser er omfattende blandt de studerende. Vi har set uddannelsesinstitutioner iværksætte eksempelvis informationskampagner i forbindelse med studiestart – men det kan ikke stå alene. Der er behov for, at der sker en grundlæggende kulturændring blandt de studerende. Det er derfor helt afgørende, at uddannelsesinstitutionerne i højere grad tager et samfundsansvar for, at der i Danmark forsat produceres og udgives undervisningsmateriale på dansk. Det er essentielt for kvaliteten af uddannelserne i et lille sprogområde som det danske. Ledelsen, underviserne og tutorerne skal tage ansvar og få de studerende til at forstå, at det i sidste ende går ud over dem selv, deres faglighed og deres studiemiljø, hvis de deler studiebøger ulovligt.”

Læs mere om hvad lovlig og ulovlig kopiering af digitale studiebøger er på Os Der Elsker Viden.