Samarbejder og initiativer

af | maj 1, 2020

Foto: Bill Oxford

RettighedsAlliancens arbejde med at blokere og forebygge tilgængeliggørelse af ulovlige produkter og indhold på internettet beror i høj grad på samarbejder med relevante aktører og myndigheder.

Vores unikke samarbejder på tværs af den offentlige- og private sektor, har vækket stor international interesse for vores tilgang, budskaber og resultater. Vi deler derfor ofte vores viden og erfaringer med myndigheder og organisationer i andre lande, ligesom vi bistår med konkret implementering af lignende systemer.

Har du spørgsmål til vores arbejde? Så er du velkommen til at kontakte os.

Du kan også læse mere om vores kampagner og mange initiativer, eller tilmelde dig vores nyhedsbrev for at holde dig opdateret på nyheder fra os. 

Dialogforum

Et initiativ, der er tilvejebragt på baggrund af RettighedsAlliancens samarbejde på tværs af sektorer og brancher er Kulturministeriets Dialogforum. Dialogforum er et initiativ i Ophavsretspakken, som den daværende regering offentliggjorde den 20. juni 2012. I Dialogforum har virksomheder, brancheorganisationer og myndigheder mulighed for at drøfte, hvordan der skabes bedre rammer for et lovligt og trygt internet på det ophavsretlige område.

Samarbejdslisten og Kodex

En vigtig komponent til bekæmpelse af rettighedskrænkelser på internettet er at stoppe direkte og indirekte pengestrømme til ulovlige aktiviteter, også kaldet ’follow-the-money’. RettighedsAlliancen tog under Kulturministeriets Dialogforum i 2017 initiativ til at etablere et samarbejde og en aftale med annoncører og betalingsformidlere om at blokere for annoncer på og betalinger til dømte ulovlige sider. Samarbejdet resulterede i et ’Adkodex’ og et forslag til ’Paykodex’, hvor underskriverne forpligtiger sig til at afskære transaktioner til sider, der figurerer på en liste over ulovlige tjenester, og dermed afskærer pengestrømmene til de kriminelle bagmænd.

Listen over de ulovlige tjenester kaldes Samarbejdslisten og opdateres løbende med hjemmesider, der er dømt ulovlige. I løbet af 2020 vil den danske Samarbejdsliste indgå i en international database under FN’s organisation for immaterielle rettigheder (WIPO), hvor myndigheder fra de enkelte lande, uploader og ajourfører de nationale lister i en fælles database, der så vil repræsentere en global, akkumuleret sum af ulovlige hjemmesider, der kan anvendes af autoriserede brugere i de enkelte lande. Selvom deltagerne i WIPO-databasen som udgangspunkt er nationale myndigheder, blev RettighedsAlliancen i 2017 inviteret til at deltage som dansk repræsentant, idet RettighedsAlliancen er drivkraften bag den danske Samarbejdsliste og det tilhørende Kodex.

Læs mere om adkodexwww.adkodex.dk, hvor du også kan anmelde sider, der menes at have som primært formål at distrubere ulovligt indhold.

Code of Conduct

En af grundstenene i vores arbejde er desuden et stærkt samarbejde med Teleindustrien (TI) og dens medlemmer, der udgør størstedelen af de danske internetudbydere. I regi af samarbejdet om Share With Care har TI underskrevet en Code of Conduct, som indebærer at TI’s medlemmer blokerer danskernes adgang til tjenester, der er dømt ulovlige. Blokeringen indebærer bl.a. implementeringen af et blokeringsskilt, som brugeren møder ved forsøg på adgang til en blokeret side. Formålet med Code of Conduct er at forenkle og effektivisere implementering af domstolsafgørelser om blokeringer, idet aftalen sørger for, at alle internetudbydere blokerer, så snart en tjeneste er dømt ulovlig ved en domstol.

RettighedsAlliancen har desuden i 2019 indgået en tilsvarende aftale om blokeringer med Forende Danske Antenneanlæg (FDA), der også repræsenterer en række internetudbydere, hvilket gør, at blokeringerne i dag dækker over 95 procent af alle danske internetbrugere.

Læs Code of Conduct-aftalen

Hold dig opdateret

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få seneste nyt direkte i din mailboks. Du kan til hver en tid framelde det igen ved at bruge linket nederst i nyhedsbrevene.

Tak for din tilmelding!