Ordbog

af | maj 1, 2020

Foto: Sincerely Media

Bliv klog på begreberne

Der findes en lang række tekniske og faglige begreber, som afspejler den digitale verdens kompleksitet. Vi har på denne side samlet en række af de ord og begreber, der kan volde problemer. For hvad betyder BitTorrent, og hvad mener vi, når vi taler om IP-adresser og DNS-blokering?

Bliv klogere her.

BitTorrent

BitTorrent er en teknologi, hvor du som bruger kan downloade og dele fx film og musik ved hjælp af et særligt computerprogram, der kaldes en BitTorrent-klient. Med en BitTorrent-klient på din computer kan du downloade små bidder (bits) af film- eller musikfiler fra andre internetbrugere, som også har programmet på deres computer. Programmet downloader de enkelte bidder af fx en film fra forskellige brugere, der også har deres BitTorrent-klient åben og filmen liggende på deres computer. Når alle bidderne af en film er downloadet, samler programmet dem til den samlede film, som gemmes lokalt på din computer. Nu kan filmen ses på computeren – og deles videre til andre.

Når en bruger afspiller eller downloader en fil fra en hjemmeside på internettet og åbner filen på sin computer med BitTorrent-klienten, bliver han eller hun altså i samme øjeblik forbundet til andre brugere på fildelingsnetværket. Det er gennem BitTorrent-klienten, at brugerne mødes, og fildelingen foregår. De fildelende brugere på BitTorrent-netværk kaldes for ‘peers’, og derfor refererer man ofte til BitTorrent-netværk som peer-to-peer, P2P-netværk eller bruger-til-bruger-netværk.

Når man taler om brugere af BitTorrent-netværk, skelner man mellem to forskellige typer brugere. En bruger, som downloader fra andre, og en bruger, som uploader og deler til andre. En bruger, som downloader filer, kaldes for en ’leecher’ efter det engelske ord for igle. Altså en bruger der ’suger’ filer fra de andre brugere. Omvendt kaldes en bruger, som uploader og gør filer tilgængelige for andre, for en ’seeder’. Altså en bruger, der ’sår’ filer, så andre brugere kan høste dem.

De fleste BitTorrent-klienter fungerer sådan, at aktive brugere automatisk er både leechere og seedere. De aktive brugere deler nemlig løbende det, som de selv er i gang med at downloade, med andre brugere. Når brugeren er færdig med at leeche (downloade) skal brugeren manuelt slå den fortsatte seeding fra, ellers fortsætter han eller hun med at stille filen til rådighed for andre, selvom brugeren selv er færdig med at downloade.

BitTorrent-teknologien er en effektiv form for fildeling, fordi den fordeler den netværksmæssige belastning ved at downloade filbidder enkeltvis fra forskellige aktive brugere fra forskellige steder frem for at hente filerne ét sted fra. På den måde kan brugeren få en høj downloadhastighed, hvilket bl.a. benyttes på lovlig vis af mange computerspilproducenter til at sende opdateringer ud til deres brugere.

Cyberlocker

En cyberlocker er en tjeneste på internettet, hvor du kan uploade og opbevare filer, som fx tekstdokumenter, musik eller film. Tjenesten ’Dropbox’ er en af de mest velkendte cyberlockers. Cyberlockers kan bruges på fuld lovlig vis, fx til at dele egne fotos eller videoer, men er også en meget brugt teknologi til at distribuere indhold ulovligt.

Når fx en film er uploadet på en cyberlockers hjemmeside, får den sin egen unikke webadresse (URL), hvor den er gemt og kan downloades fra. Denne webadresse kan deles med andre, som så får mulighed for at downloade filmen til deres computer. I piratmiljøer spredes disse webadresser som links på fora og netværk, der er særligt beregnet til netop at samle links og give brugere adgang til det indhold, de gemmer på. Sådanne typer fora og netværk betegnes ofte som link-sites, og opbevarer altså ikke selv indholdet, men linker til dén unikke webadresse hos cyberlockeren, hvor filen opbevares.

Streaming

Streaming er en af de mest populære metoder i Danmark, når det kommer til at forbruge ulovligt indhold. Når en film eller en sang streames, betyder det, at produktet afspilles – ses eller høres – samtidig med, at det bliver leveret til den computer, du streamer fra. Ordet ’streaming’ kommer af, at fx filmen eller sangen leveres i en fortløbende ’strøm’ til forbrugeren. Spotify og Netflix er eksempler på lovlige streamingtjenester.

Bliv klogere

Hvis du stadig ikke har fået svar på dine spørgsmål, eller blot ønsker at blive endnu klogere på den digitale jungle? Så kan du læse mere om vores arbejde og forskellige fokusområder.

Derudover ved vi, at ophavsretten kan være en svær størrelse at navigere i. Forståelse af reglerne er essentielt, hvis man som bruger skal kunne færdes sikkert og lovligt på internettet. Vi giver derfor et overblik her.

Foto: Claudio Schwarz Purzlbaum