Dit Digitale Kompas

af | sep 26, 2023

Foto: Dit Digitale Kompas

Om Dit Digitale Kompas

Dit Digitale Kompas er en kampagne, der henvender sig til efterskoler. Den skal lære eleverne, at tilgængeligt ikke altid betyder lovligt og at bruge sin sunde fornuft, når man færdes på internettet.

”Dit Digitale Kompas” er en kampagne for efterskoler, der guider eleverne til at forbruge lovligt indhold og bruge deres sunde fornuft, når de færdes på internettet.

Kampagnen skydes i gang den 2. oktober 2023 på Lunderskov Efterskole i Kolding og lægger derefter vejen forbi yderligere 7 efterskoler. Her introduceres eleverne til undervisningsmateriale bestående af en undervisningsfilm, hvor de møder forskellige perspektiver på vigtigheden af rettigheder og at forbruge indhold lovligt. Herefter skal eleverne producere deres egne kampagnefilm med udgangspunkt i den viden, de har fået fra undervisningsmaterialet. Kampagnens workshops faciliteres af Lommefilm, som er eksperter i at hjælpe unge med at udtrykke sig gennem filmmediet.

De fem bedste film fra hele kampagnen går videre til Dolly Awards, som er efterskolernes egen filmkonkurrence.

Undervisningsmateriale

Undervisningsmaterialet består af en undervisningsfilm og et arbejdsark, som skal hjælpe med at skabe de bedste og mest overbevisende kampagnefilm. Undervisningsfilmen består af flere såkaldte flows, der gennem forskellige vinkler formidler, hvilke konsekvenser det kan medføre at forbruge digitalt indhold ulovligt – særligt film, serier og sport.

Nedenfor kan du se tre flows fra undervisningsmaterialet samt hele undervsiningsfilmen.

Flow 1: Dit Digitale Kompas

Explainer som viser forskellige scenarier, hvori man kan havne på ulovlige sider på nettet, og understreger at tilgængeligt ikke altid betyder lovligt. Den fortæller om både de personlige og samfundsmæssige konsekvenser ved at forbruge ulovligt indhold på nettet.

Flow 2: Usund delingskultur rammer også skuespillere

Skuespillerne Signe Egholm Olsen og Marie Tourell Søderberg sætter spot på, hvordan det føles og hvilke konsekvenser det har, når nogen vælger at klippe sex- og nøgenscener ud af værker og dele dem på sociale medier.

Flow 3: Ung-til-ung formidling

Vi møder RettighedsAlliancens ungepanel, som giver gode råd til andre unge, der ser med. Denne ung-til-ung-formidling, skal gøre det lettere for eleverne at forstå og mærke emnet.

Undervisningsfilmen til efterskolekampagnen 2023-24

Undervisningsfilmen “Dit Digitale Kompas” varer knap 13 minutter og består af ovenstående 3 elementer samt direktør Maria Fredenslund, som sender et klart budskab til de unge. 

Ved interesse for at benytte og dele de forskellige flows fra undervisningsmaterialet er medlemmer af RettighedsAlliancen velkomne til at kontakte projektleder Iben Ohl på Iben.ohl@rettighedsalliancen.dk.

”Dit Digitale Kompas” er produceret og faciliteret i samarbejde med Lommefilm og støttet af Kulturministeriet.