Del – med omtanke

af | feb 19, 2021

Foto: Stilbillede fra video, der indgår i undervisningsmaterialet

Om Del – Med Omtanke

Del – Med Omtanke er et gratis undervisningsforløb, som henvender sig til folkeskolens 4.-6. klassetrin. Det er målrettet danskundervisningen, og forløber over 5.5 undervisningslektion. Se forløbet og læs mere på Alineas undervisningsportal.

Del – Med Omtanke er et digitalt undervisningsforløb om værdien af rettigheder og personligt ansvar, når man deler indhold på nettet.

Forløbet er målrettet folkeskolens mellemtrin, 4.-6. klasse, og har til formål at give eleverne redskaber til at forstå, bruge og respektere både ophavsret og samtykke.

Forløbet giver eleverne redskaber til at forstå de rettigheder og lovgivninger, der knytter sig til brug og distribuering af eget indhold, samt lære at være kritiske og reflekterede i brug og deling af andres.

Undervisningen er delt op i tre kapitler: ”Er det altid OK at dele?”, ”Ophavsret er din garanti for sjov – og sikkerhed!” og ”Brug Lakserytterens tre gode råd, når I selv laver indhold”:

Igennem de tre kapitler kommer eleverne b.la. omkring, hvorfor det er ulovligt at udstille andre på internettet mod deres vilje, og de møder både en rapper, en skuespiller, en forfatter og en YouTuber, der fortæller om, hvordan det føles at få misbrugt sit indhold, og hvor afhængigt deres arbejde er af, at deres rettigheder.

I filmen nederst på siden, der er produceret af Lommefilm, kan du møde en underviser og et par elever, der fortæller om deres oplevelser med at følge undervisningsforløbet og høre dem fortælle, hvad de har fået ud af det.

 

 

Hvem står bag projektet?

Del – Med Omtanke er udviklet af RettighedsAlliancen i samarbejde med forlaget Alinea og adfærdskonsulenterne hos Implement.

Projektet er støttet af Kulturministeriet og UBVA – Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde.

Foto: Skærmbillede af de tre kapitler i undervisningsforløbet på Alineas platform