Share With Care

af | maj 1, 2020

Foto: Anthony Delanoix

Om Share With Care

Share With Care er et samarbejde mellem RettighedsAlliancen, Kulturministeriet, Teleindustrien og Dansk Industri Digital.

Det skilt, en bruger møder på en blokeret hjemmeside.

Share With Care er et samarbejde om blokering og oplysning mellem RettighedsAlliancen, Kulturministeriet og Teleindustrien. Gennem Share With Cares forskellige platforme, opfordres brugere til at finde og dele lovligt, kulturelt indhold, på en måde, der er sikker og nem.

Med samarbejdet, der startede tilbage i 2013, indgik parterne et Code of Conduct, som betyder, at Teleindustriens medlemmer, de enkelte internetudbydere blokerer danskernes adgang til tjenester, der er dømt ulovlige ved at implementere et såkaldt ’blokeringsskilt’, hvilket brugerne møder ved forsøg på adgang til en blokeret hjemmeside.

Læs mere om Share With Care samarbejdet og Code of Conduct 

Blokeringsskiltet har dog ikke kun til formål at afskære brugernes adgang til ulovlige tjenester, men har også til formål at guide brugerne over på de lovlige tjenester gennem adfærdsdesign og oplysning. Derfor bliver brugerne via blokeringsskiltet introduceret for både Share With Care-hjemmesiden, der informerer om konsekvenser og risici ved ulovligt forbrug, og platformen FilmFinder, der samler alle lovlige film- og serieudbydere. Via FilmFinder kan brugerne søge efter en konkret film eller serie, hvorefter de lovlige tjenester præsenteres – på tværs af platforme og tjenester.

Det har vist sig, at Share With Cares tilgang har en positiv effekt, og at det rent faktisk er muligt at stimulere og regulere positiv adfærd ved hjælp af disse værktøjer og virkemidler. Siden lanceringen af FilmFinder i 2018 har mange brugere benyttet platformen til at finde film og serier på lovlige tjenester, ligesom vi kan se, at blokering af ulovlige tjenester i gennemsnit begrænser trafikken til dem med 74 procent

Hør direktør for RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund og daværende kulturminister, Mette Bock, fortælle om Share With Care i videoen nedenfor.