Spot på-artikler

af | dec 27, 2023

I samarbejde med Gyldendal producerer RettighedsAlliancen artikler til Gyldendals samfundsfagsportal. Artiklerne er til brug i samfundsfagsundervisningen og behandler lokale og globale begivenheder og væsentlige temaer. De har et omfang, der svarer til to lektioner. Artiklerne, som kaldes ”Spot på”, består af en samfundsrelevant tekst skrevet til 8.-10. klasse med begrebsforklaringer, faglige spørgsmål, statistik, faktabokse, eksempler mm.

Læs mere om ‘Spot på’ her.

Foto: Delt 4,2 millioner gange

Delt 4,2 millioner gange

Er man selv ude om det, hvis man bliver delt millioner af gange på et socialt medie? Det skal eleverne forholde sig til i ”Delt 4,2 millioner gange”, som er et undervisningsforløb om billeddeling, digitale krænkelser og samtykke på nettet.

Forløbet tager udgangspunkt i en sag fra foråret 2023, hvor Danmarks Radio afslørede, at der i et subreddit på det sociale medie Reddit blev delt og diskuteret over 100 danske, kvindelige skuespilleres nøgen- og sexscener.

I forløbet lærer eleverne om, hvorfor det er en ulovlig handling at klippe intime scener ud af et værk og dele det som pornografisk materiale på diverse sociale medier og hvad konsekvenserne ved delingerne er. De skal forholde sig til deres eget brug af sociale medier og overveje, hvordan de kan sikre sig at deres egen færden på nettet er lovlig og respektfuld.

Materialet til “Delt 4,2 millioner gange” er tilgængeligt via Gyldendal her.

“Delt 4,2 millioner gange” stilles gratis til rådighed for alle grundskoler. Forløbet publiceres i samarbejde med Gyldendal og er udviklet i samarbejde med Dansk skuespillerforbund.

Er du en tyv?

Dansk Erhvervs undersøgelse fra 2022 viser at næsten hver tredje unge i aldersgruppen 15-29 år har streamet eller downloadet ulovligt indhold inden for de seneste 12 måneder. Men, hvorfor streamer så mange unge indhold ulovligt, når det aldrig har været nemmere at streame film, serier, musik og sport lovligt? Det får målgruppen selv lov til at undersøge i denne “Spot på”-artikel.

Forløbet skal lære eleverne om ophavsret og de skal forholde sig til den streaming-kultur, de selv er en del af. Dette indbefatter viden om hvilke regler og love, der brydes, når man misbruger og spreder kreativt indhold, samt hvilke personlige og samfundsmæssige konsekvenser ulovlig streaming har. 

Materialet til “Er du en tyv” er tilgængeligt via Gyldendal her.

“Er du en tyv?” stilles gratis til rådighed for alle grundskoler. Forløbet publiceres i samarbejde med Gyldendal og med økonomisk støtte fra Kulturministeriet.

Foto: Karolina Grabowska