Design

af | nov 24, 2020

Foto: Erik Eastman

RettighedsAlliancen hjælper med at få virksomheder i tale, så den brede offentlighed kan forstå hvilke udfordringer, der er forbundet med at købe og sælge kopiprodukter. Det er noget, man som ene virksomhed kan have svært at få kommunikeret, men som man sammen – i et netværk via RettighedsAlliancen – bedre kan få ud, og dermed hjælpe forbrugere til at købe originalt.

Sarah Emilie Ginsborg Ibenfeldt

Group General Counsel, FRITZ HANSEN A/S

Hør FRITZ HANSEN A/S og Louis Poulsen A/S fortælle om medlemskab hos RettighedsAlliancen samt direktør for RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund, fortælle om den indsats organisationen gør.

Hvorfor Originaler?

RettighedsAlliancen har produceret flyeren ”Hvorfor Originaler?”, der informerer og guider brugere til at vælge originalt design. Her fremhæves fordelene ved at købe originaler og konsekvenserne ved at købe kopier, og dermed ruster flyeren forhandlere og andre til bedre at kunne svare på relevante spørgsmål om forskellen på originaler og kopier.

Læs den danske version af flyeren “Hvorfor originaler?” her.

Læs den engelske version flyeren “Why originals?” her.

I et internationalt og digitalt marked for designprodukter, er beskyttelse af rettigheder essentielt for at danske designvirksomheder kan beskytte deres forretning. Den digitale udvikling afføder hele tiden nye måder, som giver kopister mulighed for at markedsføre, distribuere og sælge vellignende kopier af dansk design i hele verden. Derfor har det aldrig været vigtigere at håndhæve rettighederne til ens designprodukter.

En investering i et originalt stykke design, som et møbel, en lampe eller brugskunst, handler om meget mere end økonomi. Det er også et spørgsmål om tilvalg af etik, sikkerhed, bæredygtighed og tradition.  I RettighedsAlliancen arbejder vi for at beskytte danske designvirksomheders rettigheder og skabe bedre vilkår for dansk design. Vi bekæmper ulovligt salg og markedsføring af designkopier på vegne af vores medlemmer, ligesom vi gennem oplysning og presseindsatser gør forbrugerne opmærksomme på de konsekvenser der er, når man vælger at købe kopiprodukter.

RettighedsAlliancens indsatser indenfor designområdet er mangeartede og består blandt andet i at 

  • rådgive om strategi for håndhævelse
  • monitorere og nedtagninge ulovlige annoncer på kopivarer på hjemmesider, sociale medier, markedspladser mv.
  • efterforske og politianmelde systematiske rettighedskrænkelser
  • blokere hjemmesider dedikeret til ulovligt salg
  • indgå i internationale håndhævelsesindsatser
  • udarbejde toldanmodninger
  • udarbejde analyser om omfang og tendenser indenfor markedet for kopivarer
  • udarbejde oplysningsinitiativer og presseindsatser for at få offentlig fokus på udfordringen med kopivarer

Et stærkt netværk

RettighedsAlliancen er kendetegnet ved et stærkt netværk, hvor samarbejde mod det ulovlige marked er et essentielt element. Vi faciliterer netværksmøder, hvor vi opdaterer på udviklingen indenfor det ulovlige marked, udveksler erfaringer og perspektiver og opdaterer om indsatser indenfor håndhævelse og kommunikation.

Samarbejder er afgørende for udbredelsen og udviklingen af håndhævelsesmuligheder som spiller en essentiel rolle for at gøre det muligt at blokere, nedtage og efterforske distributionen af ulovlige designkopier. RettighedsAlliancen har et tæt samarbejde med en række samarbejdspartnere i forhold til at skabe bedre vilkår og beskyttelse for designproducenter.

Som et led i det tætte samarbejde med designbranchen er RettighedsAlliancen trådt ind i bestyrelsen hos Foreningen for Retsbeskyttelse af Arkitektur, Design og Kunsthåndværk, der står bag DesignNævnet.

Medlemskab og indmeldelse

Danske designvirksomheder kan melde sig ind i RettighedsAlliancen og derved få adgang til effektiv beskyttelse og håndhævelse af rettigheder, strategisk sparring om sikring af rettigheder, koordinerede oplysnings- og presse-indsatser samt adgang til et unikt netværk med andre designvirksomheder.

RettighedsAlliancens medlemskab er både for store og små virksomheder, som ønsker effektiv håndhævelse og beskyttelse, der rækker længere end andre løsninger på markedet.

Kontakt RettighedsAlliancen og hør nærmere på mail@rettighedsalliancen.dk

Bliv medlem

Overvejer du at blive medlem af RettighedsAlliancen? Eller kunne du tænke dig at vide mere om, hvorvidt det kunne være relevant for dig, din virksomhed, eller din organisation at være en del af vores interesseorganisation?

Foto: Nathan Dumlao