Gode råd til sikker adfærd

af | maj 1, 2020

Foto: Hello I M Nik

Er den lovlig eller ulovlig?

Det spørgsmål kan man ofte stille sig selv i en tid, hvor ulovlige tjenester er blevet så gode til at camouflere deres ulovlige aktiviteter, at de kan være svære at skelne fra de lovlige. I RettighedsAlliancen har vi dog nogle gode råd til, hvordan du finder vej til de lovlige tjenester, og hvordan du spotter de ulovlige.

Må man bruge en VPN til at tilgå indholdstjenester i andre lande?

Der er fra tid til anden artikler i pressen, som indikerer, at det er lovligt for danskere at benytte en VPN til at tilgå andre territoriers indholdstjenester – eksempelvis de amerikanske versioner af YouTube og Netflix – og derved få adgang til det indhold, som ligger tilgængeligt dér.

Det er RettighedsAlliancens helt klare vurdering, at danskeres VPN-brug til at få adgang til indhold på indholdstjenester, der alene er licenseret til fx det amerikanske marked, er ulovligt.

Det er ulovligt af den årsag, at eksemplarfremstillingen, der sker hos brugeren ved afspilning fra YouTube, ikke sker på baggrund af et lovligt forlæg, og afspilningen desuden har en økonomisk værdi i sig selv i modsætning til alene at være en del af en teknisk proces.

Der er ikke tale om et lovligt forlæg, da rettighedshaverne kun har givet indholdstjenesten licens til at distribuere indholdet på det amerikanske marked, hvorimod de ikke har givet tilladelse til distributionen på det danske marked.

Såfremt man ønsker ovenstående uddybet, er man velkommen til at kontakte RettighedsAlliancen.

Find vej til de lovlige tjenester

Der er et uendeligt hav af lovlige tjenester og sider, der tilbyder bl.a. film, serier, bøger, designmøbler og meget mere. For at hjælpe dig på vej til lige præcis det indhold og de produkter, du søger, har kampagnen Share With Care udarbejdet en liste over lovlige tjenester, der findes på internettet.

Bruger du en tjeneste fra listen, kan du være sikker på, at du befinder dig på en lovlig og sikker hjemmeside, hvor den kunstner, du ser, læser eller lytter til, får betaling for sit arbejde.

Du kan også benytte søgemaskinen FilmFinder, der giver dig mulighed for at søge på en specifik film eller serie, hvorefter du præsenteres for alle de lovlige tjenester, der tilbyder den.

Spot en ulovlig tjeneste

De ulovlige tjenester er efterhånden så veludviklede, at de til forveksling kan ligne de lovlige. Derfor har vi et par gode tips til, hvordan du spotter en ulovlig tjeneste:

Brug din sunde fornuft. Det kan lyde banalt, men hvis det virker for godt til at være sandt, så er det det nok også. Har du fx mulighed for at tilgå en spritny biografaktuel film gratis, er det med al sandsynlighed en ulovlig tjeneste, du har bevæget dig ind på.

Er der mange pop-up reklamer, når du prøver at downloade eller streame en film? Så er siden højst sandsynlig også ulovlig. Kun få lovlige filmtjenester er reklamefinansierede, og de færreste benytter sig af pop-up reklamer.

Har du mulighed for at se, hvilken type abonnementer, du kan tegne? Kan du se vilkår- og betingelser, og er der kontaktoplysninger på personerne bag tjenesten? På lovlige tjenester vil det tydeligt fremgå, hvilke muligheder du har som forbruger, og hvem du kan kontakte, hvis du har spørgsmål. Det har du som oftest ikke på de ulovlige.

Du kan også benytte den såkaldte URL-tjekker, som du finder ved at scrolle ned på forsiden af Share With Care-hjemmesiden til “Er den lovlig?”.  Her kan du indtaste og søge på en specifik hjemmesideadresse og få svar på, om den givne side er dømt ulovlig ved en dansk domstol. Vær dog opmærksom på, at funktionen kun er vejledende, da databasen, den trækker fra, ikke er udtømmende.