Vores historie

af | maj 1, 2020

Foto: Hello I M Nik

Vidste du?

RettighedsAlliancen har mere end 10 års erfaring i arbejdet med ophavsret på internettet. Organisationen har undergået en stor forandring og en årelang udvikling, fordi vi hele tiden bliver klogere på, hvad der virker i kampen mod online kriminalitet. 

Hold dig opdateret

Vil du have seneste nyt, invitationer til seminarer og meget andet direkte i din indbakke?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

For at få en forståelse af, hvordan RettighedsAlliancen arbejder i dag og hvorfor, er det relevant at give et indblik i vores historie, og den rejse vi som organisation har været på.

RettighedsAlliancen blev grundlagt i 2011, og erstattede Antipiratgruppen, der blev nedlagt samme år. Antipiratgruppens tilgange viste sig ikke at have den ønskede effekt på ophavsretskrænkelser, og der var brug for at gentænke, hvordan rettighedshavere kunne beskyttes på internettet uden både folkelig og juridisk modvind.

Med grundlæggelsen af RettighedsAlliancen fødtes derfor en helt ny tilgang til bekæmpelse af det ulovlige marked på internettet. Hvor Antipiratgruppen håndhævede over for de enkelte brugere med søgsmål og bøder, har RettighedsAlliancen fokuseret indsatsen på adfærds- og normændringer hos brugerne gennem oplysning og kampagner, samtidig med at der fortsat håndhæves over for organiserede bagmænd og distributører af ulovligt indhold.

Med denne tilgang er det lykkedes os at finde fodfæste i den digitale tidsalder, og der er i dag bred opbakning blandt både rettighedshavere, politikere og befolkningen. Der er en udbredt forståelse for vigtigheden af et reguleret internet, hvor virksomheder og brugere kan færdes lovligt og sikkert.

RettighedsAlliancens arbejde har de senere år affødt en lang række strukturelle milepæle i samfundet, som bl.a. indførslen af den permanente IPR-enhed ‘Sektionen for rettighedsbeskyttelse’ under National Enhed for Særlig Kriminalitet hos politiet. Det er sket på baggrund af vores og andres understregning af nødvendigheden for en markant styrkelse mod digital kriminalitet. Også samarbejdet med Teleindustrien har afstedkommet en række initiativer, der styrker det lovlige marked og stopper trafik og pengestrømme til kriminelle.

Læs mere om vores samarbejder og initiativer.

Vores arbejde

RettighedsAlliancens arbejde med beskyttelse af rettigheder på internettet er funderet i mere end 10 års erfaring ­– erfaring, der har gjort os i stand til at udvikle et effektivt system gennem en unik indsigt i kombinationen af juridiske værktøjer, digitale dynamikker og menneskelige motivationsfaktorer.

Foto: Chris Liverani

Foto: Bank Phrom

Seneste nyheder fra RettighedsAlliancen