Foto: Christian Perner

AI-brugere krænker rettigheder i skabelsen af egne chatbots 

apr 5, 2024 | I medierne, Retssager

5. april 2024

Indholdsskaberes rettigheder krænkes, når brugere af AI-tjenester som ChatGPT, skræddersyer chatbots, ved at fodre dem med beskyttet indhold. 

Når brugere af AI-tjenester såsom ChatGPT giver sig i kast med at skræddersy deres egne chatbots, er det sjældent med omtanke for ophavsretten. Sammen med Forlaget Praxis og  Danske Forlag, har vi afdækket, at brugerne i høj grad uploader ophavsretsbeskyttet indhold til deres egne chatbots på AI-tjenesterne. Det skriver Politiken, samt det amerikanske techmagasin Wired i denne uge.  

Der er tale om chatbots, specialiseret i gengive indhold fra de værker, den er fodret med, og som desuden stilles rådighed for andre, f.eks. via OpenAI’s GPT Store, eller ved direkte deling med venner og studiekammerater. Samtidig opnår AI-tjenesterne automatisk tilladelse til at træne deres fremtidige AI-modeller på de pågældende værker, medmindre brugeren aktivt frabeder sig dette.  

Læs Politikens artikel: Tyveri ved højlys dag med ChatGPT vækker bekymring: Når de bliver taget i det, bliver de ofte flove

AI-tjenester bør sikre mod krænkelser

Gennem søgninger i de chatbots, som brugere bl.a. har offentliggjort i GPT Store, er det tydeligt, at AI-tjenesterne er fyldt med chatbots, hvortil brugere har uploadet ophavsretligt beskyttede værker uden tilladelse fra rettighedshaverne. Det er i høj grad studerende og undervisere, som skræddersyer chatbots på materiale fra pensum, som derved er i stand til at besvare spørgsmål og gengive passager fra værkerne. På vegne af Praxis, er RettighedsAlliancen lykkes med at fjerne chatbots der krænker forlagets rettigheder fra ChatGPT, efter henvendelse til OpenAI. Men det er imidlertid kun muligt at sætte ind i de tilfælde, hvor krænkende chatbots er gjort offentligt tilgængelige af brugeren. 

Thomas Heldrup, Head of Content Protection and Enforcement i RettighedsAlliancen, siger: 

”Når brugere skræddersyer deres egne chatbots, møder de ingen information fra AI-tjenesterne, som gør dem opmærksomme på, at de skal overholde ophavsretten, og de skal ikke bekræfte overfor AI-tjenesten, at de har rettighederne til det materiale, som de uploader. Samtidig er rettighedshaverne efterladt med få muligheder for at opspore og dermed håndhæve deres rettigheder. Vi har derfor brug for, at AI-tjenesterne stiller meget bedre søgeværktøjer til rådighed for rettighedshaverne, og desuden påtager sig et større ansvar for at guide brugerne til lovlig brug.”

Læs Wired’s artikel: OpenAI’s GPT Store Is Triggering Copyright Complaints