Foto: Rc Xyz nft gallery

Dømt for hacking og videresalg af brugeres adgangsoplysninger til streamingtjenester  

apr 15, 2024 | Retssager

15. april 2024

En 30-årig mand er netop blevet idømt fængselsstraf, for uberettiget at have skaffet sig adgang til og efterfølgende videresolgt lister med i alt 500.000 brugernavn og adgangskode kombinationer tilhørende intetanende personer, samt for i 47 tilfælde at have videresolgt nogle af disse adgangsoplysninger, som idømte havde undersøgt, gav adgang til streamingtjenester.  

Mandag den 15. april idømte Retten i Odense en 30-årig mand 40 dages betinget fængsel og 60 timers samfundstjeneste for at have anskaffet sig og senere videresolgt lister med ca. 500.000 hackede adgangsoplysninger, samt for at have videresolgt mindst 47 adgangsoplysninger til streamingtjenester, som tilhørte og var forbeholdt konkrete betalende abonnenter. Der var tale om adgangsoplysninger til blandt andet Viaplay, HBO Max, YouSee og TV 2 Play Sport og Favorit, hvis indhold køberne af oplysningerne dermed fik uberettiget adgang til. Straffen omfatter også forsøg på medvirken til databedrageri. 

Han modtog dommen, der lød på 40 dages betinget fængsel med 60 timers samfundstjeneste, konfiskation 1.733,70 kr. og en PC. Den dømte skal desuden betale sagens omkostninger. 

I en pressemeddelelse fra NSK, udtaler anklagerfuldmægtig Brian Kaas Borgstrøm:
”Den dømte har udnyttet datalæk til at skaffe tilfældige kunders login-oplysninger hos en række onlinetjenester. Siden har han solgt oplysningerne videre både samlet og enkeltvis. Det har givet hans købere mulighed for at misbruge de rigtige kunders konti.”

Læs NSK’s pressemeddelelse her

Tidlig indsats har forhindret ny fildelingskultur

RettighedsAlliancen opdagede tidligt tendensen inden for hacking og salg af adgangsoplysninger til streamingtjenester og valgte hurtigt at gribe ind med en række anmeldelser. Takket være en effektiv indsats fra Sektionen for Rettighedsbeskyttelse i NSK er det lykkedes at dæmpe tendensen i opløbet, før den udviklede sig til en ny fildelingskultur, som for alvor kunne skade branchen. 

Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen, siger 

”Vi er glade for at dommen sætter fokus på, at videresalg af logins til streamingtjenester er en kriminalitetsform som straffes, og som har konsekvenser for både streamingtjenesterne, indholdsskaberne og de brugere, der betaler for indhold. NSK’s Sektion for Rettighedsbeskyttelse gør i disse år et stort arbejde for at sætte ind overfor videresalg af adgangsoplysninger til streaming, og forhåbentlig kan deres indsats i denne sag bidrage præventivt til at forhindre lignende lovovertrædelser fremadrettet.”

Lars Bo Jeppesen, EVP Viaplay Group & CEO Viaplay Denmark, siger: 

“Enhver form for bedrageri, svindel og pirateri er uacceptabel. Vi glæder os derfor over, at denne form for kriminalitet tages ekstremt alvorligt og straffes hårdt. Med vores evne til at identificere IP-adresser og spore ulovlig deling, vil vi fortsætte med at slå ned på disse sager. Det er afgørende fortsat at styrke vores indsats mod ulovligheder af denne art, da det underminerer kunstnerisk indhold og sportsrettigheder ved at angribe dets fundament og udøvernes levegrundlag. Desuden bidrager de indtægter, svindlere genererer gennem bedrageri, ofte direkte til finansiering af anden kriminalitet. Dette er uacceptabelt, og derfor hilser vi dommen velkommen.”

Marie Lykke Lützhøft, direktør for TV 2 Play DtC salg og kunderelationer, siger:

”På TV 2 tager vi kundernes datasikkerhed meget alvorligt, og derfor er vi også glade for, at der er faldet dom i denne alvorlige sag. Ulovlig abonnementsdeling er et fokusområde på TV 2, det gælder både videresalg som i dette tilfælde men i høj grad også ulovlig abonnementsdeling mellem familie og venner. TV 2 investerer hele tiden i nyt indhold til TV 2 Play, og hvis vi fortsat skal kunne investere, er vi nødt til at sætte ind over for den ulovlige abonnementsdeling på tværs af branchen.”

Louise Riisgaard, branchedirektør i Dansk Erhverv, siger: 

”Hacking og videresalg af loginoplysninger til streamingtjenester er alvorligt, da det har negative påvirkninger for streamingtjenesterne og indholdsproducenterne samt de brugere, hvis loginoplysninger misbruges. Vi er derfor glade for, at dommen igen understreger, at hacking og videresalg af loginoplysninger naturligvis er strafbart, og vil blive retsforfulgt. Sagen understreger også vigtigheden af, at der fra regeringens side er afsat ressourcer til at løfte og føre disse opgaver.”

Videresalg af adgangsoplysninger er mulig at slå ned 

Sagen er ikke det første eksempel på, at kriminelle udnytter datalæk på internettet, til at skabe profit ved at videresælge adgangsoplysninger til streamingtjenester. Blandt andet blev en 41-årig mand idømt seks måneders betinget fængsel i juni 2023, for at have kopieret og delt Ekstra Bladet+-artikler, som han skaffede sig adgang til ved brug af adgangsoplysninger tilhørende tjenestens brugere. RettighedsAlliancen forventer desuden at se mere omfattende sager behandlet ved retten i de kommende år, vedrørende hacking og salg af adgangsoplysninger til streamingtjenester.  

Kontakt:

Direktør i RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund, tlf. 21 64 74 48,

maria.fredenslund@rettighedsalliancen.dk

Læs også: Seks måneders fængsel for ulovlig deling af bøger og artikler