Det er vigtigt at sætte tidligt ind, før ulovlig fildeling bliver en kriminel glidebane. Det viser dommen af 41-årig mand, som får seks måneders betinget fængsel for ulovlig fildeling, bedrageri, og for at have kopieret og delt Ekstra Bladet+-artikler ved brug af andres passwords.
En 41-årig mand fra Fyn blev den 22. juni idømt seks måneders betinget fængsel ved Retten i Odense, for ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter, bedrageri og for uberettiget at have skaffet sig adgang til Ekstra Bladet+, via adgangsoplysninger tilhørende andre. Udover fængselsstraf, idømmes han 120 timers samfundstjeneste, konfiskation af en lang række ejendele og erstatning på 41.715 kr. til de berørte rettighedshavere.
I perioden juli til december 2020, var den dømte en del af en releasegruppe med pseudonymet ”Xor06”, på den nu lukkede fildelingstjeneste Asgaard. Her kopierede og delte han bøger og artikler ulovligt med platformens brugere, i samspil med en række øvrige medlemmer, som han selv var med til at rekruttere til releasegruppen. Der var i alt tale om minimum 1.004 e- og lydbøger, avisartikler og magasiner, og desuden 85 artikler forbeholdt betalende abonnenter af Ekstra Bladet+. På forspørgsel fra Asgaards brugere, fik han fat i artiklerne, ved at skaffe sig uberettiget adgang til Ekstra Bladet+, gennem brug af adgangsoplysninger som tilhørte betalende abonnenter af tjenesten.
I en pressemeddelelse fra NSK, udtaler anklagerfuldmægtig Brian Borgstrøm:
”Jeg er tilfreds med dommen, der understreger at organiseret og systematisk brud på ophavsretten er en kriminalitetsform, som myndighederne ser på med alvor.”
Læs NSK’s pressemeddelelse om dommen her
En kriminel glidebane
I januar 2021 anmeldte RettighedsAlliancen, på vegne af Ekstra Bladet og Danske Forlag, den nu dømte til Sektionen for Rettighedsbeskyttelse i NSK (dengang SØIK). Men mens hans ulovlige aktiviteter på daværende tidspunkt udelukkende vedrørte delinger af bl.a. litteratur og Ekstra Bladet+-artikler på fildelingstjenesten Asgaard, blev dette begyndelsen på flere alvorlige lovovertrædelser, som han ligeledes stilles til ansvar for i dommen.
I kølvandet på at Asgaard lukkede ned, flyttede den dømte blot sin kriminalitet til en anden platform. Han blev derefter involveret i driften af en Plex-server, hvor mindst 3.468 film og serier blev stillet til rådighed for betalende kunder. Et forhold som han i retten ligeledes blev dømt for. Her stod han for at reklamere for Plex-serveren på platforme som Discord og desuden for registrering, betaling og vejledning af tjenestens kunder, der kunne købe sig adgang til serveren for 100 kr. om måneden. Han dømmes desuden for bedrageri, som han begik sideløbende, idet han svindlede webshops til at udbetale i alt 17.229,74 kr. for varer, som han påstod ikke at have modtaget eller sendt retur.
RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger:
”Det er ikke første gang, at vi ser sager som denne, hvor ulovlig deling af kreativt indhold nemt bliver en kriminel glidebane til flere grove lovovertrædelser. Det er derfor vigtigt at sætte tidligt ind, så vi undgår at rettighedshavere såvel som almene forbrugere og virksomheder udsættes for en lang række af kriminelle handlinger. Dertil er sagen en påmindelse om, at der intet uskyldigt er over at dele indhold ulovligt.”
Læs også: Bagmand dømt for at stå bag fildelingstjeneste og misbrug af adgangsoplysninger til TV 2 PLAY
Hvad er en Releasegruppe?
En releasegruppe er en eller flere personer, der er ansvarlige for at konvertere indhold til ulovlige kopier, som de derefter uploader til et fildelingsnetværk, hvorved, at de øvrige brugere får adgang til de ulovlige kopier. Releasegrupper specialiserer sig ofte i bestemte typer af indhold, hvorved de kan skille sig ud og optjene popularitet blandt brugerne. Xor06 kopierede og delte for eksempel primært litterært indhold, som artikler, E- og lydbøger, samt magasiner. Personerne bag en releasegruppe spiller derfor en betydelig rolle, i forhold til hvilket indhold der udsættes for piratkopiering, samt hvor indholdet spredes til.
Fildelingsnetværkene består desuden af operatører og brugere. Operatørerne er de inkarnerede bagmænd bag fildelingsnetværket, som står bag etableringen og driften af tjenesten. Organiseringen bag et fildelingsnetværk kan sammenlignes med en virksomhed, hvor operatørerne varetager forskellige funktioner som er afgørende for at vedligeholde og udvikle tjenesten. Det kan fx være kodning af hjemmesiden, opsætning af betalingsløsninger eller kommunikation med brugerne.
Brugerne dækker over den brede skare af personer som benytter fildelingsnetværket. En bruger kan være mere eller mindre infiltreret i netværket. Det er både dem, som få gange anvender benytter platformen til at forbruge ulovligt indhold, og dem, der engagerer sig aktivt i at uploade og dele indhold. Her kan der ofte være kort vej fra passiv bruger til aktiv bagmand.