Foto: Traxer

Bliver du udsat for svindelannoncer? 

apr 15, 2024 | I medierne

15. april 2024

Meta og andre platforme skal bidrage til at løse udfordringerne med svindelannoncer. Derfor opfordres kendte, der udsættes for svindelannoncer, til at række ud til RettighedsAlliancen. 

Kendte danskeres ansigt og mediers brands og troværdighed er i årevis blevet misbrugt i falske annoncer som led i investeringssvindel. I sidste uge blev Meta kritiseret i Politiken for ikke at gøre nok for at fjerne svindelannoncerne, som tech-virksomheden samtidig tjener svimlende beløb i annonceindtægter fra. Her udtalte RettighedsAlliancen, at vi faktisk har mulighed for at fjerne annoncerne fra Metas tjenester, selvom effekten ikke er tilstrækkelig. 

Læs Politikens artikel: Svindelannoncer er en millionforretning for Facebook

Test som afsæt for bedre løsninger

RettighedsAlliancen har adgang til beskyttelsesværktøjer på Metas platforme, og disse værktøjer hjælper os med at forhindre ulovlige upload af eksempelvis spillefilm på platformene, ligesom de kan bruges til at fremsøge annoncer for rettighedskrænkende indhold, således vi kan anmode om nedtagning af disse. 

Lige nu er RettighedsAlliancen ved at teste værktøjernes effekt på svindelannoncer, så vi kan arbejde sammen med Meta og øvrige online-platforme om at gøre mere på dette område. Gennem et forum med blandt andre Meta, Google og Tiktok har vi tidligere sikret, at platformene effektivt forhindrer upload af fx film på deres platforme. Nu skal vi ligeledes sikre, at der udvikles værktøjer, der sætter tilstrækkeligt ind overfor krænkelser af kendte såvel som mediers brands i svindelannoncer, og netop her udgør test af de nuværende værktøjer et vigtigt afsæt.

RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, siger: 

”Jeg vil opfordre kraftigt til, at kendte, som krænkes i de her annoncer, rækker ud til os. Metas nuværende værktøjer er helt utilstrækkelige, men netop derfor er det vigtigt, at vi anmelder alt det, vi kan og derved får testet værktøjernes effekt. Vi er tidligere lykkedes med at samarbejde med online-platforme om at udvikle værktøjer, som kan blokere for delinger af blandt andet film. De erfaringer skal vi nu bruge til at lave løsninger, der har en reel effekt mod krænkelser af rettighedshavere i svindelannoncer.”

Bliver du udsat for svindelannoncer?
Hvis du som skuespiller, tv-vært, artist eller lignende bliver udsat for svindelannoncer, så skriv til os på mail@rettighedsalliancen.dk.

Læs mere om vores samarbejde med onlineplatformene her