Fængselsdom i sag om ulovligt salg af studiebøger

En 26-årig mand fra København blev i går idømt 20 dages betinget fængsel og fik konfiskeret over 27.000 kroner, som han havde tjent ved at sælge ulovligt kopierede studiebøger mere end 150 gange via Den Blå Avis.

”Det er ødelæggende for både forfattere og forlag, når deres forretningsgrundlag tages væk,” sådan lød det i retten på Frederiksberg, da dommeren i går, onsdag, afsagde dom i en sag om omfattende salg af ulovligt kopierede studiebøger.

Tiltalte erkendte at have solgt ulovlige studiebøger mere end 150 gange via Den Blå Avis. En række salg, der ifølge ham selv ”tydeligvis tog overhånd”.

Dommen lød på 20 dages betinget fængsel og en såkaldt ’udbyttekonfiskation’. Samtidig indgik RettighedsAlliancen et retsforlig med en vederlagserstatning på 34.000 kroner til de berørte rettighedshavere.

Skadeligt for rettighedshavere og samfund

Både i anklagerens fremlæggelse af sagen og i domsafsigelsen blev det understreget, at ulovligt salg af studiebøger er skadeligt for både rettighedshavere og for samfundet. Når rettighedshavernes forretningsmodel udnyttes, kan det betyde færre og dyrere studiebøger til uddannelserne.

Hos Danske Forlag ser direktør Christine Bødtcher-Hansen, dommen som et skridt i den rigtige retning mod en øget forståelse for vigtigheden af overholdelse af ophavsretten – også når det gælder studiebøger:

”Dommen viser, at ulovlig kopiering af studiebøger kan få konsekvenser – ikke bare fordi det på sigt kan udhule grundlaget for at udgive studiebøger, men også helt konkret fordi man risikerer en plettet straffeattest,” forklarer hun. 

Brugerne skal tage del i ansvaret

Udover cementeringen af, at det har alvorlige konsekvenser at kopiere og sælge studiebøger ulovligt, er RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund også tilfreds med dommens udfald, fordi den afspejler vigtigheden af, at brugerne tager ansvar på internettet.

”Det kan virke uskyldigt at kopiere en studiebog og sælge den videre til andre studerende, men grundlæggende mener vi, at brugere, der systematisk krænker ophavsretten, bør kunne stilles til ansvar for ulovligt brug af indhold,” siger hun.

Bagmandspolitiet har anlagt en lignende sag om ulovlig kopiering og salg af studiebøger i Aalborg. Sagen er berammet til 21. november, hvor der også forventes at falde dom.

Kontaktoplysninger for uddybende kommentarer
RettighedsAlliancen, Sofie Guldager Rafn, Press & Communications Manager, tlf. 22 10 08 25