Foto: Christian Wiediger

Hård dom i længe ventet sag om ulovlig upload af film

aug 15, 2019 | Retssager

15. august 2019

I en sag fra 2014 om ulovlig upload af film er der efter fem år fældet dom i sagen, hvor en mand er idømt 60 dages betinget fængsel.

”Enders Game”, ”Hunger Games – Catching Fire” og ”Frozen” er blot nogle af de film, Københavns Byret har idømt en mand 60 dages betinget fængsel for at have uploadet på et af Danmarks største fildelingsnetværk.

Der er i dommen særligt lagt vægt på, at tiltalte selv har fremstillet eksemplarer af nogle af filmene, inden de har haft hhv. biografpremiere og dvd-release, hvorefter han har gjort dem tilgængelige for andre brugere online.

Filmene er gjort tilgængelige ved upload til et større fildelingsnetværk, hvor brugerne er kendetegnet ved et indgående kendskab til ulovlig kopiering på internettet, hvilket den tiltaltes aktivitetsniveau vidner om, at han har haft.

IP-Taskforcens vigtighed cementeres endnu engang

I alt blev tiltalte dømt skyldig i otte forhold; alle ophavsretskrænkelser af både udenlandske og danske film. Om dommen siger direktør i RettighedsAlliancen, Maria Fredenslund:

”Dommen er endnu et eksempel i rækken på, at det er alvorlig kriminalitet at krænke ophavsretten på internettet. Derudover har den årelange behandling af sagen også bevist vigtigheden af en permanent IP-Taskforce, så der ikke behøver at gå fem år, før en sag når sin afgørelse,” siger hun.

I 2018 blev IP-Taskforcen hos Bagmandspolitiet (SØIK) gjort permanent af daværende Justitsminister Søren Pape Poulsen, hvilket har udgjort en markant styrkelse og effektivisering af bekæmpelsen mod kriminalitet på det ophavsretslige område.

For uddybende kommentarer kontakt da: Sofie Guldager Rafn, tlf. 22 10 08 25