Nye tal fra Epinion viser, at ulovlig deling af studiebøger stadig er udbredt blandt studerende, og at chatbots spiller en ny og central rolle i den ulovlige praksis.
Stadig flere studerende på videregående uddannelser får fingrene i deres studiebøger uden at betale for dem – og ofte ulovligt. Samtidig peger den nye undersøgelse, som Epinion har foretaget for RettighedsAlliancen i januar 2025, på en ny tendens i kølvandet på udbredelsen af kunstig intelligens. Hver fjerde studerende (25 %) har ifølge undersøgelsen uploadet hele studiebøger eller uddrag derfra til en chatbot – og kun lidt mere end hver fjerde ved, at det er ulovligt.
Samtidig viser undersøgelsen, at de studerendes ulovlige forbrug af digitale studiebøger generelt fortsat er udbredt. Blandt de studerende, der benytter digitale studiebøger, erkender 57 %, at de mindst én gang har skaffet sig adgang til en studiebog via ulovlige kilder.

Opsummering af hovedresultater fra undersøgelsen af studerendes anskaffelse af studiebøger, som er foretaget af Epinion for RettighedsAlliancen i januar 2025
Se analysens hovedresultater her
AI skaber en ny kultur for deling
Selvom det er en kendt udfordring, at studerende uploader studiebøger til chatbots, er det første gang, at vi får konkrete tal på omfanget. Når næsten tre ud af fire (72 %) studerende er uvidende om, at det er ulovligt at uploade studiebøger til chatbots, kalder det på et markant behov for at oplyse de studerende om reglerne. Den manglende viden er iøjnefaldende og understreges af, at kun lidt underhalvdelen (41 %) mener, at de er blevet oplyst om reglerne vedrørende deling af digitale studiebøger på deres uddannelsesinstitution.
At studerende uploader studiebøger til chatbots som led i deres studier, rejser nye og alvorlige ophavsretsproblemer. Ved at bruge eksempelvis ulovlige PDF-filer til at træne eller tilpasse egne GPT-modeller, kan studiebøger gøres frit tilgængelige for et ubegrænset antal brugere. Resultatet er, at incitamentet til at købe de oprindelige værker undergraves, hvilket skader rettighedshaverne og forvrider markedet.
Manglende oplysning fastholder en problematisk kultur
Epinionundersøgelsen viser desuden, at en overvægt af de studerende (74 %) finder det acceptabelt at dele digitale studiebøger mellem hinanden, trods at de angiver, at de er bevidste om, at det ulovligt. Når adfærden er en indgroet del af studiekulturen, er der et stort behov for at rettighedshavere og uddannelsesinstitutioner går sammen om at guide de studerende.
Ved RettighedsAlliancens litteraturseminar torsdag den 22. maj var repræsentanter fra litteraturbranchen og uddannelsesinstitutionerne derfor samlet for at diskutere løsninger, der kan dæmme op for udfordringerne. Den nye epinionmåling dannede ramme for eftermiddagen, hvor RettighedsAlliancen desuden præsenterede materialer, der er
klæder uddannelsesinstitutioner og studerende på til at navigere i de ophavsretslige begrænsninger for brug af chatbots på i studiesammenhænge.
Alle materialerne kan tilgås her:
Vejledningen om juridiske begrænsninger for brug af chatbots på uddannelsesinstitutioner
Se onepager om anvendelse af lærebøger i chatbots
Se Q&A om anvendelse af lærebøger i chatbots
Om Epinion-undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført via web-baserede interviews blandt 701 studerende på en videregående uddannelsesinstitution. Data er indsamlet i perioden 15. januar til 30. januar 2025 via online-panel. Undersøgelsen afdækker de studerendes adfærd over det seneste halve år, altså i perioden august-december 2024.