Foto: Petter Lagson

Må man bruge en VPN-forbindelse til at tilgå indholdstjenester i andre lande?

nov 10, 2020 | Analyse

10. november 2020

I RettighedsAlliancen bliver vi ofte spurgt, om det er lovligt for danskere at benytte en VPN-forbindelse til at tilgå lovlige indholdstjenester i udlandet – eksempelvis de amerikanske versioner af HBO, Netflix og YouTube, hvor der kan ligge film og serier, som ikke er tilgængelige på de danske versioner.

Der er fra tid til anden artikler i pressen, som indikerer, at det er lovligt, men det er RettighedsAlliancens helt klare vurdering, at danskeres brug af VPN-forbindelser til at få adgang til indhold på tjenester, der alene er licenseret til fx det amerikanske marked, er ulovligt.

Det er ulovligt af den årsag, at eksemplarfremstillingen, der sker hos brugeren ved afspilning fra Netflix, ikke sker på baggrund af et lovligt forlæg. Det vil sige, at rettighedshaverne kun har givet tjenesten licens til at distribuere indholdet på det amerikanske marked, hvorimod de ikke har givet tilladelse til distributionen på det danske marked.

Derudover har en afspilning på fx YouTube en økonomisk værdi i sig selv i modsætning til alene at være en del af en teknisk proces.

Ønsker man ovenstående uddybet, er man velkommen til at kontakte os på mail@rettighedsalliancen.dk.

Hvad er en VPN?

En VPN er en måde tilgå internettet gennem en krypteret server. Når dine data krypteres, bliver også dine geografiske placering virtuel, og kan altså ikke spores til fx Danmark.