Foto: Brett Jordan

Skuespilleres nøgenscener deles på Reddit: Platformen bør tage ansvar 

jun 5, 2023 | I medierne

5. juni 2023

Der er ingen undskyldning for, at nøgenscener med danske skuespillere florerer på Reddit. Platformen bør derfor forhindre brugere i at uploade indhold ulovligt, ligesom Facebook, Instagram og YouTube. 

Nøgen- og sexscener fra danske film og tv-serier bliver delt systematisk iblandt anonyme brugere på det sociale medie Reddit. Det løftede DR’s Kulturen på P1 sløret for den 10. maj, hvoraf det fremgik, at mere end 100 danske, kvindelige skuespillere optræder i klip og billeder fra spillefilm og serier, som flyder i en dansk gruppe på platformen. Kort efter blev gruppen gjort privat, men det lykkedes RettighedsAlliancen at undersøge forholdet og anmelde sagen til politiet allerede dagen efter – dette på vegne af Dansk Skuespillerforbund, Danske Filminstruktører og de filmproducenter, hvorfra nøgenscenerne stammer. Den pågældende gruppe havde på anmeldelsestidspunktet godt 6.000 medlemmer, men langt de fleste delinger blev foretaget af den nu anmeldte administrator af gruppen.  

Læs DR’s artikel om sagen her

Når brugere på Reddit deler scener fra danske film og tv-serier uden tilladelse fra rettighedshaverne, er det unægteligt et brud på de økonomiske rettigheder, som følger af ophavsretten, herunder eneretten til eksemplarfremstilling og tilgængeliggørelse af værket. Men ophavsretten indeholder også ideelle rettigheder, herunder respektretten, som bl.a. tilfalder skuespillere og instruktører der medvirker til skabelsen af film og serier. Respektretten indebærer, at værker og fremførelser ikke må ændres eller gøres tilgængelig på en sådan måde, at det krænker den udøvende kunstners eller ophavspersonens kunstneriske anseelse. Ved at redigere og dele nøgen- og sexscener, så de fremstår pornografiske og dermed ude af den kunstneriske kontekst i filmværket, så krænkes respektretten hos de pågældende filmskabere og skuespillere.

Hør Maria Fredenslund i Kulturen på P1 her

Meta og Google viser vejen 

Reddit har ansvar for at sikre, at platformens brugere ikke uploader film og lignende indhold uden tilladelse fra rettighedshaverne. Det fremgår af Artikel 17 i EU’s ophavsretsdirektiv 2019 og den danske ophavsretslov 2021, hvori onlineindholdsdelingstjenester pålægges et ansvar for at sikre, at brugernes indhold på platformen er lovligt. Selvom dette er en kompleks opgave, har flere platforme bevist, at det bestemt er muligt at beskytte indhold mod ulovlig deling.  

Mange års ihærdig indsats fra rettighedshavernes side har resulteret i, at dansk indhold i dag kan beskyttes mod ulovlig deling, via Meta og Googles håndhævelsesværktøjer.  Dermed kan RettighedsAlliancen effektivt fjerne og forhindre ulovligt indhold, som uploades af platformenes brugere. Indsatsen har desuden resulteret i oprettelsen af Artikel 17-forum under Kulturministeriet – et samarbejde, hvor danske rettighedshavere og platforme diskuterer og udvikler løsninger som lever op til platformsansvaret i Artikel 17.  

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger: 

”Reddit bør melde sig på banen og finde løsninger, der forhindrer brugere i at uploade ulovligt indhold til deres platform. Platforme som Facebook, Instagram og YouTube har i samarbejde med rettighedshaverne banet vejen og vist, at det er muligt at udvikle effektive værktøjer, der fjerner og forhindrer brugere i at uploade indhold ulovligt. Vi ser gerne, at Reddit melder sig ind i Artikel 17-forum og dermed tager del i indsatsen, sammen med rettighedshavere og andre sociale platforme.” 

Læs mere om effekten af nedtagningsværktøjerne på Facebook, Instagram og YouTube i RettighedsAlliancens årsskrift

Artikel 17-forum

I forbindelse med den danske implementering af EU’s ophavsretsdirektiv 2019, blev der i 2021 dannet et Artikel 17-forum under Kulturministeriet, mellem onlinedelingsplatforme og danske rettighedshavere, der repræsenteres af RettighedsAlliancen. Artikel 17-forum har til formål, at følge platformenes implementering og udvikling af værktøjer, der skal sikre mod ulovlig deling af indhold. RettighedsAlliancen er tovholder på Artikel 17-forum og dermed ansvarlig for at orientere Kulturministeriet om erfaringerne vedrørende implementeringen af artikel 17. I øjeblikket deltager Meta, Google, TikTok og Pinterest i Artikel 17-forum, men der arbejdes på at få endnu flere platforme med.