Foto: Leon Bublitz

Danskernes ulovlige forbrug af film og serier vokser 

jun 8, 2022 | Analyse

8. juni 2022

Det ulovlige marked i Danmark er på sit højeste i 9 år. Udviklingen hænger sammen med en kraftig stigning af ulovligt indhold på Facebook og YouTube, som benyttes af over 70 % af de danske pirater. 

Danskernes ulovlige forbrug af film og tv er i vækst. Det viser undersøgelsen ”Nordic Piracy – Spring 2022”, foretaget af Mediavision, som hvert år måler det ulovlige forbrug i de nordiske lande. Hele 580.000 danskere ser film og serier ulovligt, hvilket er en stigning på 80.000 danske pirater siden foråret 2021. Derved forbruger hele 13 procent af den danske befolkning mellem 15 og 74 år film og tv-indhold ulovligt, hvilket er den højeste andel siden 2014, hvor Mediavision begyndte at måle det ulovlige forbrug for RettighedsAlliancen.

Over 70 % benytter Facebook og/eller YouTube 

Stigningen i det ulovlige forbrug er primært foranlediget af en kraftig stigning i andelen af danskere, som benytter sig af lovlige onlinedelingsplatforme som Facebook og/eller YouTube til at streame film og serier ulovligt. Det, er der over 70 % af de danske pirater, der gør.

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger: 

”Vi ser en alarmerende stigning i omfanget af ulovligt forbrug, som særligt skyldes, at flere og flere streamer indhold ulovligt via Facebook og YouTube. Selvom disse platforme nu er blevet pålagt at stille effektive værktøjer til rådighed, som skal sikre at ulovligt indhold ikke kan uploades, så viser Mediavisions undersøgelse, at vi endnu ikke har set effekten af disse. RettighedsAlliancen benytter platformenes værktøjer, således vi kan forhindre deling af vores medlemmers film, serier osv., og vi følger udviklingen tæt, for det er dybt foruroligende tal vi ser. Vi har fokus på, at platformene udvikler løsninger, som begrænser det ulovlige udbud og bidrager til at knække kurven, så det ulovlige forbrug i Danmark igen falder.” 

Danske film og serier hitter på det ulovlige marked

Undersøgelsen viser desuden, at det i særlig grad er dansk indhold, der efterspørges. Danskproducerede film og serier udgør 40 % af de titler, som forbruges ulovligt af danske pirater, hvilket er en markant stigning fra 32 % i 2021 og 21 % i 2020. En udvikling, der vil kunne mærkes af danske producenter og distributører, hvis ikke der dæmmes op for den. 

Læs også: Hver tredje dansker deler passwords til indholdstjenester med andre