Foto: Share With Care

Efter 10 år med Share With Care bliver samarbejdet nu permanent

jan 11, 2024 | Samarbejder

11. januar 2024

Share With Care-samarbejdet har i nu 10 år sat en banebrydende standard for tilgangen til at blokere for ulovligt indhold og fremme det lovlige forbrug. 

Share With Care har siden 2013 dannet ramme om et gunstigt samarbejde, hvor rettighedshavere, internetudbydere/teleselskaber sammen med myndigheder og de store erhvervsorganisationer er gået sammen om at blokere for ulovlige hjemmesider med rettighedskrænkende indhold og guide brugerne til et lovligt forbrug. Netop som Share With Care-samarbejdet kan fejre 10-års jubilæum, har deltagerne sammen med Kulturministeriet valgt at gøre Share With Care permanent. 

Share With Care har vist vejen

Danmark blokerede ulovlige hjemmesider for første gang i 2006, hvormed vi var i blandt de første lande til at sætte ind med blokeringer. I EU-sammenhæng har den danske samarbejdsaftale mellem rettighedshaverne og internetudbyderne været enestående og samtidig betydet et markant fald i besøg på ulovlige indholdssider på internettet. Den store opbakning til Share With Care dengang og nu viser, at initiativet er lykkedes med at udvikle effektive blokeringer af ulovligt indhold, hvilket giver et godt afsæt for at rettighedshaverne og Teleindustrien i fællesskab kan videreudvikle samarbejdet.

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger: 

”De 10 år med Share With Care viser, hvor langt vi i dag er nået i visionen om et reguleret internet, hvor vi kan blokere for ulovligt indhold og guide brugerne på vej. Med samarbejdet omkring blokeringer og adfærdsregulerende tiltag som FilmFinder, har vi i Danmark vist vejen for at beskytte indhold gennem tiltag der både regulerer indhold og forbrug. Med den permanente forlængelse af Share With Care, ser vi frem til at tage effekten af samarbejdet til nye højder i de kommende år.”

Blokeringer med effekt 

Share With Care er et samarbejde mellem RettighedsAlliancen, Kulturministeriet og Teleindustrien, der repræsenterer størstedelen af danske internetudbydere, med opbakning fra Dansk Industri Digital og Dansk Erhverv. Når en domstol pålægger en internetudbyder at blokere for adgangen til en ulovlig hjemmeside, sikrer Code of Conduct-aftalen under Share With Care, at den pågældende side blokeres af samtlige internetudbyderne i Teleindustrien. I årenes løb har Share With Care-samarbejdet resulteret i 2.217 blokerede hjemmesider.

Teleindustriens direktør Jakob Willer siger: 
”Samarbejdet mellem Teleindustrien, RettighedsAlliancen og Kulturministeriet har vist, at en fælles indsats om håndhævelse i kombination med adfærdsdesign og oplysning har en positiv effekt for brugen af lovligt indhold på internettet. Med vores samarbejde har vi sikret en effektiv blokeringsindsats, hvor brugerne bliver vejledt til at kunne finde de lovlige alternativer. Teleindustrien ser frem til et fortsat samarbejde om Share With Care-modellen fremover.”    

Antal blokerede hjemmesider siden begyndelsen på Share With Care. Grafen er opdelt i hhv. hjemmesider med domstolskendelse og mirror sites.

Share With Cares formål er ikke alene at blokere for ulovligt indhold, men også at gøre det lovlige valg til det nemme valg. Ved at benytte adfærdsdesign i kombination med blokeringen af ulovlige hjemmesider, guides brugerne væk fra de ulovlige sider og hen på de lovlige tjenester. Når brugere forsøger at tilgå de blokerede sider, møder de et blokeringsskilt, der guider derefter videre til søgetjenesten FilmFinder, som gør det nemt at tilgå indholdet ved at benytte lovlige streamingtjenester. 

Når man forsøger at gå ind på en blokeret, ulovlig hjemmeside, møder man blokeringsskiltet.

Besøg Share With Cares platform, hvor du kan få overblik over lovlige danske tjenester og forhandlere, samt tjekke om en tjeneste er ulovlig.