Foto: Ilya Pavlov

Endnu en bagmand bag ulovlig fildelingstjeneste dømt

feb 4, 2022 | Retssager

4. februar 2022

Sagsrækken mod bagmændene bag den ulovlige tjeneste Asgaard fortsætter. I dag blev den anden bagmand dømt for ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter.

Den 4. februar blev en 43-årig mand ved retten i Kolding idømt tre måneders betinget fængsel, for sammen med seks andre danske bagmænd at have stået bag den nu lukkede pirattjeneste Asgaard. Tiltalte tilstod alle forhold og blev, foruden tre måneders fængsel, idømt 60 timers samfundstjeneste, konfiskation af pc, server og fortjeneste på 2.750 kr., samt erstatning til rettighedshaverne på 35.000 kr.

Den nu dømte stod for opsætning og installationen af serveren bag Asgaard samt den efterfølgende kodning af forskellige funktioner til hjemmesiden, der havde 23.000 brugere, og som gav adgang til 15.000 filer med ophavsretligt beskyttede værker, hvoraf flere blev delt forud for deres digitale premiere. De krænkede værker spændte over film, tv-serier, musik, litteratur, tegneserier og lydbøger, der iblandt Zentropas oscarvindende film ”Druk”.

Zentropas direktør Anders Kjærhauge siger:

”Det glæder mig, at myndighederne og domstolene nu står vagt om respekten for vores filmrettigheder. Det håber vi forplanter sig ikke kun til de kriminelle bagmænd og ulovlige brugere, men også generelt i den brede offentlighed. Det er et fremragende arbejde af RettighedsAlliancen og NSK.”

Læs også: Pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden

Flere sager for retten

RettighedsAlliancen anmeldte i oktober 2020 en række formodede bagmænd bag Asgaard til SØIK. I december 2020 blev den første bagmand anholdt og varetægtsfængslet over jul og nytår, mens SØIK fortsatte efterforskningen og i januar 2021 anholdte yderligere seks formodede bagmænd. Den første af de syv sager var for retten i juni, hvor en 50-årig mand fra Middelfart blev idømt 4 måneders fængsel – hvoraf den ene blev gjort ubetinget. Dagens dom fra Kolding er den anden i rækken af de syv sager. De resterende fem medgerningsmænd i sagen skal for retten i løbet af 2022.  

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger:

”Vi er meget tilfredse med at de involverede bagmænd stilles til ansvar for deres kriminalitet, og vi ser frem til at følge de kommende sager”.

Læs også: 50-årig familiefar dømt for at have stået bag pirattjenester