Foto: Sø- og Handelsretten

Restaurant dømt for fremvisning af 66 kopier af Hans J. Wegners ’The Chair’

aug 19, 2021 | Retssager

19. august 2021

I juni blev restaurant ’Bryggeriet’ i Skive og dennes indehaver dømt i Landsretten, for at have videresolgt og fremvist kopier af Hans J. Wegners ikoniske designerstol ’The Chair’.

Siden 2018, har besøgende i restaurant ’Bryggeriet’ i Skive fået serveret deres middag siddende på kopier af Hans J. Wegners stol PP503, også kendt som ’The Chair’. Det er slut, efter at Landsretten i juni idømte restauranten og indehaveren bøder på hver 10.000 kr., samt vederlag og erstatning på 125.000 kr. til PP Møbler, der ejer rettighederne til ‘The Chair’. Dommen blev afsagt torsdag den 17. juni og stadfæster Sø- og Handelsrettens afgørelse i januar 2020, hvor restauranten og indehaveren blev dømt for krænkelser af ophavsretsloven og markedsføringsloven. ‘Bryggeriet’ og indehaveren valgte efterfølgende at anke dommen til Landsretten.

Dømt som kopi

Ligesom Sø- og Handelsretten, vurderede Landsretten, at ‘Bryggeriets’ stol i sit samlede designudtryk er så tæt på ’The Chair’, at der er tale om en meget nærgående efterligning.  Dommen, der nu kan betragtes som endelig, viser dermed, at ‘Bryggeriets’ stole i sin helhed udgør en indiskutabel kopi af ’The Chair’, og at fremvisninger af disse kan gøre skade på ‘The Chairs’ anseelse og PP Møblers afsætningsmuligheder.

Direktør for PP Møbler Kasper Holst Pedersen glæder sig over sagens udfald:

”Dommen er et stort skridt for os. Vi kæmper for at holde fast i det gode danske snedkerhåndværk. Når vores produkter bliver efterlignet så tydeligt, så udvandes en afgørende faktor for vores forretning – nemlig produktets design. Kopimøbler er en udfordring for hele branchen, og denne dom vil få stor betydning, især fordi det er slået fast, at selvom kopien er dårligt lavet og derfor er lidt anderledes end originalen, så er det stadig en kopi, hvis det overordnede indtryk er det samme. Vi vil meget gerne de her dårlige kopier til livs, for man sidder ikke godt i dem, og tænk nu hvis nogen troede, at de faktisk sad i en original.”

Læs RettighedsAlliancens flyer “Hvorfor Originaler” her

Videresolgte kopier til egen restaurant

I marts 2018 indkøbte den nu dømte indehaver 75 stole hos en møbelhandler i Alanya. 9 stole blev benyttet til at møblere indehaverens sommerhus i Tyrkiet, mens 66 af stolene blev videresolgt til restauranten i Skive. I juni 2018 rettede RettighedsAlliancen henvendelse til ‘Bryggeriet’, på vegne af PP Møbler. RettighedsAlliancen gjorde her opmærksom på, at restaurantens stole var kopier af Wegners ’The Chair’, og at fremvisning af stolene er i strid med ophavsretsloven. RettighedsAlliancen forsøgte på vegne af PP Møbler at forlige sagen uden held. Herefter anmeldte PP Møbler ‘Bryggeriet’ og indehaveren. Det er ligeledes i strid med loven, at indehaveren har videresolgt de 66 kopier til sin egen restaurant, velvidende at der var tale om kopier.

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger:

“Det, at vi nu også har Landsrettens ord for, at det er ulovligt at videresælge kopimøbler samt at fremvise disse offentligt, kan få betydning i lignende sager fremover. Det er derfor en vigtig sag for vores designmedlemmer, som gang på gang ser deres designs blive misbrugt.”