RettighedsAlliancen har sammen med en lang række danske rettighedshavere til film, musik, bøger og artikler sendt et brev til digitaliseringsministeren, kulturministeren og erhvervsministeren. I brevet gør de det klart: De kan ikke bakke op om EU’s nuværende praksiskodeks på grund af manglende transparenskrav for tech-virksomheder, der udvikler kunstig intelligens.
Kodekset er en del af udmøntningen af EUs kunstig intelligens-forordning – nærmere bestemt artikel 53(d) – der skal sikre, at rettighedshavere til indhold har mulighed for at kontrollere brugen af deres værker, når disse anvendes til træning af kunstig intelligens. Det nuværende og tredje udkast til praksiskodekset lever efter rettighedshavernes vurdering hverken op til forordningens formål eller til den nødvendige beskyttelse af kreative rettigheder. Tværtimod risikerer det at stille rettighedshavere dårligere end under den gældende lovgivning.
Kreative rettigheder udvandes uden transparens
Der er brug for effektiv transparens for at rettighedshavere kan kontrollere brugen af deres værker: Det skal være muligt at se, hvilke værker der anvendes i træningen af AI-modeller, hvor de stammer fra, og under hvilke betingelser. Uden denne gennemsigtighed bliver ophavsrettigheder blot tomme ord.
I brevet dokumenterer RettighedsAlliancen også, med udgangspunkt i en rapport, hvordan store tech-virksomheder – herunder OpenAI, Meta og Microsoft – har anvendt store mængder ophavsretligt beskyttet materiale fra ulovlige pirattjenester.
Læs rapporten her
Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen, udtaler:
At tech-virksomheder anvender ophavsretligt beskyttet materiale fra ulovlige tjenester, understreger den skruppelløshed, der hersker hos tech-virksomhederne i kapløbet om at udvikle kunstig intelligens billigst og hurtigst. Den udvikling vi ser i dag, er totalt undergravende for den kreative sektor.
Danske politikere opfordres til at tage ansvar
Derfor opfordrer RettighedsAlliancen danske politikere i Danmark og i EU til aktivt at arbejde for et styrket og meningsfuldt kodeks, der reelt beskytter ophavsretten og sikrer fair rammer for den kreative sektor i en tid med hastig teknologisk udvikling.
Manglen på transparens, ansvarlighed og respekt for grundlæggende rettigheder svigter nemlig ikke kun kunstnere, forfattere, udgivere og andre – det underminerer også de europæiske værdier, der skal sikre retten til betaling for kreativt arbejde.
Brevet er vedlagt rapporten fra RettighedsAlliancen samt et fælles statement fra en række internationale rettighedsorganisationer.
Læs brevet her