Foto: Envato Elements

Betinget fængsel for ulovlig download og deling af film, serier, musik og bøger

nov 25, 2022 | Retssager

25. november 2022

Endnu en dansk bruger af en ulovlig fildelingstjeneste har fået sin dom. Sagen viser, at det ikke kun er bagmænd, der står til at blive dømt, men også brugere, der systematisk downloader og deler ulovligt indhold.

Fredag den 25. november er der faldet endnu en dom mod en bruger af danske fildelingstjenester. Sagen, som blev anmeldt af RettighedsAlliancen og håndteret af NSK, Sektionen for Rettighedsbeskyttelse, drejer sig om en 28-årig mand fra Midtjylland, der nu er dømt for i perioden fra januar 2021 til november 2021 at have downloadet ikke under 100TB svarende til ikke under 3000 ophavsretligt beskytte værker, der tæller både film, serier, tv-indhold, musik og bøger, herunder tegneserier og lydbøger, på den ulovlige fildelingstjeneste DanishBytes. Derudover er han også dømt for at have uploadet 20TB ulovligt indhold til selvsamme ulovlige tjeneste, der i perioden havde 4.000 brugere. 

Dommen lyder på 60 dages betinget fængsel, 80 timers samfundstjeneste, konfiskation af en stationær PC samt en erstatning på 5.000 kr. til RettighedsAlliancen.

Sagen mod den 28-årige mand er den anden sag i år mod en seriekrænker, der er kendetegnet ved ikke at være en bagmand bag en ulovlig fildelingstjeneste, men derimod en bruger, som systematisk og i stor grad bruger disse tjenester til både ulovligt download og deling af ophavsretligt beskyttede værker. 

Læs også: Bruger af fildelingstjenester dømt for kopiering og ulovlig deling af film

Ulovlig deling af tv-indhold

Det er et krav til brugerne af de ulovlige fildelingstjenester, at de selv skal dele ulovligt indhold. Det fremgår af sagen, at det danske indhold, som den dømte har uploadet, ikke kun dækker over nye filmtitler, men også ældre danske film og serier samt danskproduceret tv-indhold. Sagen er med til at vise, at der overvejende er tale om ulovlig deling af filmtitler på fildelingstjenesterne, men at dansk tv-indhold fra både TV 2 og Viaplay i høj grad også bliver efterspurgt.

Læs også: Bagmand dømt for at stå bag fildelingstjeneste og misbrug af adgangsoplysninger til TV2 Play

Brugere skal stilles til ansvar

Ifølge RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, er det vigtigt for kampen mod ulovlig deling af indhold, at endnu en bruger er dømt:

”I RettighedsAlliancen har vi haft stor fokus på at få dømt bagmænd bag ulovlige fildelingstjenester. Men det er lige så vigtigt, at vi får dømt brugerne, der er på disse ulovlige tjenester, og som er med til at få tjenesterne til at køre rundt. Det er et vigtigt signal at sende, at det ikke kun er bagmænd, der risikerer fængselsdomme, men også systematiske brugere. Derfor er det tilfredsstillende, at endnu en bruger er dømt, og vi forventer flere af disse retssager i fremtiden.”

Også NSK er tilfredse med dommen:

”Jeg er tilfreds med dommen. Med en straf på 60 dages betinget fængsel sender retten et tydeligt signal om, at ikke kun bagmændene, men også brugere af ulovlige fildelingstjenester kan risikere at blive straffet,” siger Beytullaah Karacan, anklagerfuldmægtig hos NSK.

Læs hele NSKs pressemeddelelse her