Foto: Bill Oxford

Bruger af fildelingstjenester dømt for kopiering og ulovlig deling af film

sep 1, 2022 | Retssager

1. september 2022

Afgørelsen falder efter, at en dansk bruger har kopieret og delt ikke under 800 film i Danmark og Sverige, og sagen viser, at krænkelser af enhver størrelse kan sanktioneres – selv når krænkelserne sker på udenlandske platforme.   

Torsdag den 1. september blev en 58-årig mand fra Frederiksberg dømt efter at have fremstillet og delt kopier af ikke under 800 film på ulovlige fildelingstjenester. Den nu dømte tilstod alle anklager og modtog dom på 30 dages betinget fængsel, konfiskation af to computere og to eksterne harddiske samt erstatning til RettighedsAlliancen på 2.840 kr.

Vedkommende var bruger af flere ulovlige fildelingstjenester og herunder senest aktiv på den svenske platform SuperBits. Til formålet benyttede han en seedbox fra udbyderen Seedbox.io, som ejes af danske HNielsen Networks, der var mål for NSK’s aktioner i november 2021.

40 danske film delt på svensk tjeneste

Sagen begyndte, efter at RettighedsAlliancen i 2020 anmeldte brugeren på baggrund af beviser for kopiering og deling af film på den nu nedlukkede ulovlige fildelingstjeneste DanishBits. I retten tilstod den dømte desuden at have delt 40 ophavsretsbeskyttede værker på den svenske fildelingstjeneste SuperBits via seedboxen fra HNielsen Networks. Dette fandt sted, efter at han flyttede sine aktiviteter over på svenske SuperBits, da de danske fildelingstjenester blev lukket af NSK omkring årsskiftet 2020-2021. 

Læs også: Seks personer anholdt for at stå bag fildelingstjenester.

Det er første gang, at en bruger af fildelingstjenester bliver dømt for ophavsretskrænkelser, da retssagerne på området hidtil kun har stillet fildelingstjenesternes bagmænd og førsteuploadere til ansvar. Sagen er derfor et vigtigt skridt i udviklingen mod tydelige sanktioner ved ulovlig kopiering og deling af indhold på internettet. Brugerne – som hidtil ikke har været i rampelyset – vil opleve, at der nu er forøget fokus på deres ageren på de ulovlige fildelingstjenester. Det er endvidere glædeligt, at NSK med sagen viser, at de har kompetencer til også at komme efter dem, der skjuler sig bag seedboxes. 

”Jeg er tilfreds med dommen. Med en straf på 30 dages fængsel sendes der et tydeligt signal om, at ikke blot bagmændene, men at også de ”almindelige” brugere af de ulovlige fildelingstjenester kan risikere en fængselsstraf,” siger Beytullah Karacan, der er anklagerfuldmægtig hos NSK.

Læs hele NSK’s pressemeddelelse.

Ingen fisk er for lille

Zentropa er et af de produktionsselskaber, som ejer rettigheder til film, der er blevet kopieret og delt ulovligt af den nu dømte. Zentropas direktør Anders Kjærhauge siger: 

”Vi har i årevis råbt op og stået forsvarsløse, når vores film bliver kopieret og delt uden konsekvenser til følge. Det er enormt frustrerende for alle dem, der hver eneste dag arbejder hårdt for at skabe filmoplevelser, og det er derfor vigtigt, at NSK her leverer en effektiv indsats overfor de udfordringer med ulovlig deling, som er blevet underkendt alt for længe. Jeg er derfor meget tilfreds med sagens udfald og myndighedernes signal om, at ingen fisk er for lille.”

Ifølge RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund viser sagen en positiv udvikling i håndhævelsesmulighederne for ulovlig deling af indhold:  

”Efter nedlukningen af den danske piratscene ser vi, at genstridige danske brugere i piratmiljøet har rykket deres aktiviteter til udenlandske platforme som eksempelvis SuperBits. Det er derfor positivt, at NSK viser, at de er i stand til at agere internationalt – både inden- og udenfor Europa. Man kan derfor ikke vide sig sikker, selvom man i virtuel forstand flytter over på den anden side af Øresund”.