Foto: Krzysztof Kowalik

Seks personer anholdt for at stå bag pirattjenester

nov 5, 2021 | Retssager

5. november 2021

Efter SØIK’s aktion i onsdags, er seks personer anholdt for deres formodede medvirken til grove ophavsretskrænkelser. De seneste aktioner mod piratmiljøet har haft en kæmpe effekt, og det afgørende er nu at få lukket fildelingsnetværkene ned hurtigst muligt. 

Onsdag den 3. november markerede endnu et stort skridt i kampen mod det danske piratmarked. Gennem aktioner på en række adresser i Jylland, lykkedes det SØIK at anholde seks personer, hvor nogle formodes at være bagmænd og inkarnerede brugere bag de danske fildelingstjenester DanishBytes og ShareUniversity, og andre formodes at stå bag en virksomhed, der sælger dedikerede servere til ulovlig fildeling. Aktionen skete på baggrund af anmeldelser fra RettighedsAlliancen, efter at have samlet beviser for deling af ophavsretsligt beskyttede film, tv-serier, artikler, musik, e-bøger mv., uden tilladelse fra rettighedshaverne. I forbindelse med anholdelserne blev der foretaget ransagninger, med assistance fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3). På én af adresserne blev der beslaglagt 300.000 kr., som formodes at være fortjeneste fra ulovligt salg af seedboxe, foruden computere, telefoner og andet it-udstyr.

SØIK’s indsats i sagen glæder RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund: 

”Dette er endnu et hårdt slag i rækken af aktioner mod den danske scene for ulovlig fildeling. Det er virkelig godt arbejde af SØIK og helt afgørende for de mange rettighedshavere, hvis indhold er blevet delt på de ulovlige tjenester. Jeg ser frem til at følge forløbet og håber, at aktionen sikrer, at flest mulige af de involverede i den ulovlige distribution stilles til ansvar – bagmænd såvel som brugere,” siger Maria Fredenslund.   

Hør Interview med Maria Fredenslund om aktionerne i “Kulturen på P1” her [01.40]

Aktioner har afskrækkende effekt på pirater 

Aktionen er den seneste af flere mod bagmænd og inkarnerede brugere bag danske pirattjenester – og det kan mærkes i piratmiljøet. Data fra RettighedsAlliancen viser, at trafikken til de danske fildelingstjenester er faldet med 95 %, siden politiet begyndte at tage aktion mod fildelingsmiljøet sidste år. Desuden er antallet af aktive brugere på de lukkede fildelingsnetværk reduceret voldsomt fra ca. 50.000 brugere til en lille lukket kerne.

SØIK’s aktive pressedækning af aktionerne har vist sig at være en væsentlig faktor i den positive udvikling af det ulovlige marked. Det er derfor centralt, at Michael Lichtenstein, fungerende politiinspektør hos SØIK, siger følgende om de seneste aktioner: 

På baggrund af denne effektive indsats skal vi have gennemgået det beslaglagte materiale – og i den forbindelse kan det ikke udelukkes, at også brugere kan stilles til regnskab for at benytte sig at de ulovlige fildelingstjenester,” udtaler Michael Lichtenstein i en pressemeddelelse fra Anklagemyndigheden.

Men fildelingsnetværkene udgør fortsat en alvorlig trussel, selvom forbruget på tjenesterne er reduceret betydeligt. Forsyningskæden for ulovligt indhold starter ved de ulovlige fildelingsnetværk, hvorefter det spreder sig til åbne ulovlige netværk og lovlige sociale platforme som YouTube og Facebook. Det er derfor afgørende, at fildelingsnetværkene lukkes ned hurtigt, for at blokere fodringen af det ulovlige marked.

Læs mere om nedlukningen af den danske piratscene her