Foto: Shahadat Rahman

Stort gennembrud: SØIK lukker Danmarks to største ulovlige fildelingsnetværk

dec 10, 2020 | Retssager

10. december 2020

To arnesteder for ulovlig deling af danske film, artikler, e-bøger og musik er nu lukket. Efter flere års efterforskning i samarbejde med RettighedsAlliancen har SØIK sat en stopper for Danmarks to største ulovlige fildelingsnetværk, DanishBits og NordicBits. 

I henholdsvis 2016 og 2018 anmeldte RettighedsAlliancen fildelingsnetværkene DanishBits og NordicBits for ulovligt at udgive danske film på tjenesterne før deres officielle premieredato, foruden at dele artikler, e-bøger og musik – ligeledes uden samtykke fra rettighedshavere.  

Anmeldelsen har ført til, at SØIK i september og oktober i år, efter flere års grundig efterforskning i samarbejde med RettighedsAlliancen, gennemførte en omfattende international aktion mod centrale bagmænd bag både DanishBits og NordicBits. Aktionen har resulteret i nedlukningen af de to største ulovlige fildelingstjenester i Danmark, og anholdelsen af den danske hovedbagmand bag DanishBits i Marokko. 

DanishBits har i ca. 10 år fungeret som et lukket fildelingsnetværk, hvor brugere har haft adgang til et hav af ulovligt indhold mod enten at være med til at dele indholdet med andre brugere i netværket eller ved at betale sig til det med kryptovaluta. Tjenesten har med sine 2 millioner månedlige besøg været blandt de mest besøgte hjemmesider i Danmark – mere besøgt end både Trustpilot, HBO Nordic og SKAT.  

I RettighedsAlliancen har det været tydeligt, at særligt DanishBits har været arnested for ulovlig deling af dansk produceret indhold. Bl.a. har RettighedsAlliancen registreret, at langt hovedparten af danske film rammer det ulovlige marked på DanishBits før deres officielle premiere, hvorefter de spreder sig til de andre ulovlige platforme. Film som Ternet Ninja og Klovn the Final er f.eks. blevet downloadet mere end 30.000 gange af brugerne på DanishBits.  

IP-Taskforce har været altafgørende 

Den omfangsrige ulovlige udbredelse af film, artikler, e-bøger og musik udgør et stort problem for rettighedshaverne, der taber både indtjening og kontrol med deres produkt. Derfor anser RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, sagen som et vindende slag for rettighedshaverne, men også SØIKs IP-Taskforce

”Denne type sager kan kun lykkes, fordi vi har fået oprettet den særlige Taskforce. For bare et par år siden havde ingen påtaget så stor og kompleks en sag og fulgt den hele vejen, da det kræver specialiserede kompetencer at kunne løfte den. Med lukningen af disse to tjenester, er der taget fat om roden af ulovlig fildeling i Danmark. Det vil skabe genklang hos brugerne af de ulovlige tjenester, og det vil også mærkes af rettighedshaverne, der producerer og distribuerer film og indhold på lovlige tjenester,” siger hun og fortsætter: 

“SØIKs håndtering af sagen er dermed et vidnesbyrd om, at politiets kompetencer på området har udviklet sig markant, og at den dedikerede IP-Taskforce er altafgørende for at kunne sætte ind over for den omfattende ulovlige distribution af indhold.”   

Yderligere hæfter Maria Fredenslund sig ved det faktum, at SØIK har slået til mod danske bagmænd både inden- og udenfor Europa, hvilket sender et vigtigt og tydeligt signal om, at de kriminelle bagmænd ikke kan gemme sig ved at opholde sig uden for Danmark, ligesom det heller ikke nytter at benytte kryptovaluta og diverse udenlandske skuffeselskaber. 

Vigtig milepæl i kampen mod det ulovlige forbrug 

DanishBits estimeres af SØIK til at have haft 40.000 månedlige brugere, og NordicBits estimeres til at have haft 5.000 månedlige brugere. Begge tjenester har uden tvivl været kardinalpunkter i distributionen af ulovligt indhold til danskerne, og derfor er nedlukningen af de to tjenester en vigtig milepæl i kampen mod forbruget af ulovligt af indhold i Danmark.  

Kampen stopper dog ikke her. Ingen brugere på de to fildelingstjenester har været uvidende om, at de har været involveret i et ulovligt forbrug af indholdsprodukter. Det er tydeligt fra den måde indholdet blev leveret til brugerne, hvor der ikke blev lagt skjul på, at det var en uofficiel kilde. Brugerne har også med deres høje forbrug af ulovligt indhold og deres villighed til at betale til vedligeholdelsen af fildelingstjenesterne bevist, at de er ’heavy users’, som bør kunne holdes ansvarlig for deres ulovlige adfærd. 

Læs også anklagemyndighedens pressemeddelelse om sagen her.