Foto: Rc.xyz

Tiltalt for videresalg af 500.000 lækkede login-oplysninger til streamingtjenester

sep 26, 2023 | Retssager

26. september 2023

En 29-årig mand fra Odense er netop blevet tiltalt for ulovligt at videresælge intetanende brugeres login-oplysninger til forskellige streamingtjenester

I 2022 anmeldte RettighedsAlliancen en person til NSKSektionen for Rettighedsbeskyttelse, for ulovligt salg af adgange til streamingtjenester på internettet. Nu har NSK rejst tiltale i sagen mod en 29-årig mand fra Odense. Ifølge tiltalen har han i flere tilfælde videresolgt lister med i alt ca. 500.000 lækkede login-oplysninger til forskellige underholdnings- og streamingtjenester, tilhørende intetanende brugere. Han er desuden tiltalt for at have oprettet en salgsfunktion på en hjemmeside, hvor køberne enkeltvis kunne købe sig til eksisterende brugeres login-oplysninger til specifikke tjenester, blandt andre YouSee, TV2 Play, Viaplay, HBO Max, Paramount+ og Podimo. 

Anklagerfuldmægtig hos NSK, Brian Kaas Borgstrøm, siger:

”Det er vores opfattelse, at den tiltalte har udnyttet datalæk til at skaffe tilfældige betalende kunders login-oplysninger hos en række populære streamingtjenester for derefter at sælge oplysningerne videre både samlet og enkeltvis. Det har givet køberne mulighed for at misbruge de rigtige kunders konti.”

NSK vil nedlægge påstand om fængselsstraf i sagen.

Læs NSK’s pressemeddelelse her

Private logins som forretningsmodel

Med de seneste års markante udviklingen indenfor streamingindhold og -tjenester, ser RettighedsAlliancen en tendens, hvor kriminelle udnytter intetanende brugeres login-oplysninger til at tilsnige sig en del af det attraktive streamingmarked. Personlige loginoplysninger til underholdningstjenester er i høj kurs, da efterspørgslen på indhold udnyttes af kriminelle, som derved selv opnår den fulde fortjeneste for salg af billige abonnementer til eksisterende brugeres konti på streamingtjenester. 

RettighedsAlliancens direktør Maria Fredenslund siger: 

”Ulovligt videresalg af brugeres private loginoplysninger til streamingtjenester sker i et stort omfang og rammer både de udsatte brugere, streamingtjenester og rettighedshavere. Sager som denne er med til at synliggøre, at kriminelle konstant udvikler nye modeller til ulovligt at tilgængeliggøre indhold med henblik på egen fortjeneste – uagtet at deres kriminalitet går ud over intetanende personer.” 

Det seneste år har vi set flere sager om hacking og ulovligt videresalg af brugeres login-oplysninger. I juni blev en 41-årig mand idømt seks måneders betinget fængsel for bl.a. at have kopieret og delt Ekstra Bladet+-artikler ved brug af andres passwords, og i juli anholdte NSK den tredje formodede bagmand bag et organiseret salg af uautoriserede adgangsoplysninger til streaming- og nyhedstjenester.

Læs også: Seks måneders fængsel for ulovlig deling af bøger og artikler