Igen har vi været i retten og fået dommernes ord for at 15 antal hjemmesider er ulovlige. Det skete i dag i Frederiksberg Byret, hvor Telenor og RettighedsAlliancen mødte op til retsmøde. Det betyder, at der nu, i Danmark, er mere end 70 blokerede hjemmesider. Det har en stor direkte effekt på omfanget af pirattrafik, som er faldet med hele 7,5 procent over et år. Ved forrige blokeringsrunde kunne vi se, at bare to af de blokerede sites stod for et fald på 30 procent af den samlede pirattrafik.
Inden en dom er der gjort et stort forberedende arbejde for at sikre og dokumentere, at de dømte hjemmesider vitterlig er ulovlige. En vigtig del af den proces er at kontakte ejerne af tjenesterne – hvis muligt. Hvis muligt, fordi der jo er tale om kriminelle aktiviteter, og ejerne bag derfor er gode til at skjule deres identitet.
Vi skriver altid til tjenesterne, der står for de ulovlige aktiviteter, inden vi anmelder dem. Det gør vi for at oplyse dem om, at der foregår noget ulovligt på deres platform. I samme brev anmoder vi dem om, at stoppe de ulovlige aktiviteter.
De tjenester, der vender tilbage på vores henvendelse og stopper de ulovlige aktiviteter, bliver taget ud af sagen. Vender de ikke tilbage, hvilket er 99,99 procent af gangene, fortsætter processen. Når vi modtager en dato for retsmødet, kontakter vi igen de anmeldte tjenester og oplyser dem om tid og sted. Det, fordi de skal have mulighed for at møde op i retten og forsvare deres forretning. Vi har endnu ikke oplevet, at ejerne bag tjenesten er mødt op.
Grunden til, at domstolene i Danmark dømmer hjemmesider ulovlige, er flere. Helt grundlæggende, selvfølgelig, fordi de er ulovlige og skal stoppes. Dernæst fordi det vigtigt synligt at oplyse de danske internetbrugere om, hvilke sider der er ulovlige. Det kan være vanskeligt at gennemskue, hvad der er lovligt eller ulovligt for en almindelig bruger. Derfor hjælper blokeringerne dagligt med at oplyse de danskere, der støder på blokeringsskiltet om, at det site, de ville besøge, er ulovligt.