Foto: Envato Elements

Bagmand bag DanishBits udleveret fra Marokko og fængslet i sag om ulovlige piratservere

mar 18, 2021 | Samarbejder

18. marts 2021

En 33-årig mand, der i oktober 2020 blev anholdt i Marokko på baggrund af en efterforskning, hvor fildelingsnetværket DanishBits blev lukket, er blevet udleveret fra Marokko. Anholdelsen og udleveringen viser, at det internationale politisamarbejde fungerer.

I 2016 anmeldte RettighedsAlliancen fildelingsnetværket DanishBits for ulovligt at udgive danske film på tjenesterne før deres officielle premieredato, foruden at dele artikler, e-bøger og musik – uden samtykke fra rettighedshavere.  

Anmeldelsen førte til, at SØIK i oktober 2020, efter flere års grundig efterforskning, gennemførte en omfattende international aktion mod den centrale bagmand bag DanishBits. Aktionen resulterede i nedlukningen af tjenesten samt anholdelsen af den danske hovedbagmand, som befandt sig i Marokko.

Anklagemyndigheden har i dag i en pressemeddelelse meddelt, at den 33-årige bagmand nu er blevet udleveret fra Marokko og er blevet varetægtsfængslet i 25 dage ved et retsmøde i Københavns Byret.

Læs hele pressemeddelelsen her.

Specialanklager Dorte Frandsen fra SØIK, der har efterforsket sagen, udtaler følgende: 

”Vi betragter den 33-årige som bagmand i et omfattende fildelingsnetværk. Sagen efterforskes fortsat, og man skal ikke tro, at man kan gemme sig i udlandet og på den måde undgå at blive stillet for retten. Det internationale samarbejde fungerer, og man risikerer at sidde længe i et fængsel i udlandet”.

Hos RettighedsAlliancen glæder direktør Maria Fredenslund sig over de stærke kompetencer, som SØIKs IP-Taskforce besidder. ”Det er enormt tilfredsstillende for rettighedshaverne at opleve, hvordan SØIK slår til mod danske bagmænd både inden- og udenfor Europa. Det sender et tydeligt signal om, at de kriminelle ikke kan gemme sig – heller ikke udenfor Danmarks grænser. Det er virkelig en fremragende indsats fra både SØIK, Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3) og fra andre involverede landes politimyndigheder,” udtaler Maria Fredenslund.