Foto: Sincerely Media

Betinget fængsel for ulovligt salg af studiebøger

apr 28, 2020 | Retssager

28. april 2020

En kvinde fra Vanløse blev i går ikendt 20 dages betinget fængsel ved retten i Nykøbing Falster efter at have solgt adgang til 115 studiebøger via Dropbox på Den Blå Avis. 

Gyldendal, Lindhardt og Ringhof, Syddansk Universitetsforlag og Samfundslitteratur er nogle af de forlag, der har fået krænket ophavsretten på en eller flere studiebøger henvendt til ergo- og fysioterapiuddannelserne.

For 20 kroner solgte tiltalte adgang til 115 digitale studiebøger lagret i Dropbox uden aftale med forlagene. Hun reklamerede for bøgerne i Den Blå Avis, hvorfra hun solgte adgang til Dropbox filerne.  

Annoncen blev opdaget under RettighedsAlliancens sædvanlige monitorering og efterforskning af ulovlig distribution af bøger, film, musik mm. på nettet, og med en hurtig indsats – også fra politiets side – lykkedes det at få fjernet annoncen og få sat en effektiv stopper for salget efter kort tids aktivitet.

Sagen endte som tilståelsessag, og tiltalte modtog sin dom på 20 dages betinget fængsel samt konfiskation af et mindre indtjent beløb.

Reaktionstiden er afgørende

I 2019 modtog to mænd domme på hhv. 20 og 30 dages betinget fængsel samt konfiskation af hhv. 27.000 og 17.000 kroner for ligeledes at have solgt ulovlige digitale kopier af studiebøger. De to sager fik for alvor skabt opmærksomhed og forståelse for alvoren af denne type ophavsretskrænkelser, og sagerne viste yderligere, at politiet er blevet langt mere opmærksomme på denne type kriminalitet.

Iflg. RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund, cementerer dommen ved retten i Nykøbing Falster endnu engang, at det har alvorlige konsekvenser at kopiere og sælge studiebøger ulovligt, ligesom den afspejler vigtigheden af, at der er hurtig reaktion fra myndighedernes side:

”Det er afgørende at politiet rykker hurtigt i de her sager, da omfanget af ulovlige aktiviteter hurtigt kan tage til, hvis rygtet om mulighederne for gratis bøger spreder sig blandt studerende. Selvom det kan virke uskyldigt at kopiere en studiebog og sælge den videre til andre studerende, så har det altså alvorlige konsekvenser at krænke ophavsretten på systematisk vis,” siger hun.