Foto: Shahadat Rahman

Cyberkriminalitet i vækst – men også øget politisk fokus

maj 24, 2017 | Analyse

24. maj 2017

Mens det kolde forår har holdt os indendørs, har der været varmt på de digitale platforme – med en rivende udvikling i cyberkriminaliteten og en mindre rivende, men dog positiv, udvikling i forbindelse med at forbedre politiets muligheder for at stoppe de selvsamme cyberkriminelle.

Den 24. februar skrev vi om en kærkommen og længe ønsket ’Høring om IP-kriminalitet på internettet’, som resulterede i uddybende spørgsmål til justitsministeren og en indkaldelse til ’Samråd om politiets indsats mod cyberkriminelle’, som vi har skrevet om den 26. april. Det fulgte vi op på med møder med retsordførere og justitsministeren, primært for at fortælle mere om den digitale kriminalitets vækst i omfang og typer – om dens massive invasion af hele internettet og af os danskere.

For det er vigtigt at erstatte gammel viden om piratkopister til en opdateret version anno 2017. Vi kan se, at den kriminalitet, vi oplever med film, musik, design og litteratur i dag har flyttet sig markant fra den ’digitale stenalder’ – hvor en pirat typisk var filmentusiast, it-nørd eller idealist – til i dag, hvor det hovedsageligt er blevet overtaget af organiserede kriminelle. Kriminelle, der blandt andet udnytter de populære ulovlige platforme til at placere malware på brugernes computere og ellers tjener styrtende med penge på den enorme trafik, som de igen bruger til at finansiere andre ulovlige aktiviteter. På den måde er det vigtigt at pointere, at vi adresserer en problematik, som ikke er isoleret til at true IP-produkternes eksistens, men som er en trussel generelt på mange områder.

Parallelt med den intensiverede indsats for at få det politiske system til at reagere og agere på den digitale kriminalitets vækst i omfang og kriminalitetstyper, kunne man i EU’s mange store aviser se overskrifter om lammende cyberangreb. Det politiske fokus førte til et beslutningsforslag om en styrket håndhævelse af IP-rettigheder, fremsat af DF, som blev førstebehandlet i Folketinget den 16. maj.

Vi kan opfølgende fortælle, at i forhold til Disney-filmen, som vi skrev om den 16. maj, er der lagt falske torrents på populære piratsites, der udgiver sig for at være den hackede Disney-film, men som i stedet indeholder scams m.v. Det er altså ikke nødvendigt at være i besiddelse af filmen – man skal blot overbevise brugerne om det.

Vi venter stadig på næste skridt i beslutningsforslaget, som vi håber når at blive meldt ud her inden Folketingets sommerpause.

Og mens vi venter, kan I se denne YouTube-film om, hvordan blandt andet de populære tjenester Popcorn Time og Kodi kan bruges til at placere malware på tjenesternes brugeres computere:

https://www.youtube.com/watch?v=vYT_EGty_6A