Foto: Taylor Vick

Danmarks største piratnetværk NXTGN lukket efter politiaktion

dec 11, 2015 | Retssager

11. december 2015
NXTGN, Danmarks største piratnetværk, er lukket ned som en konsekvens af en politiaktion for to uger siden. 

NXTGN er et lukket netværk, der mest bruges til at distribuere film. Det er Danmarks største lukkede piratnetværk, og havde cirka 50.000 aktive brugere. Det var blandt andet her de fleste danske premierefilm blev distribueret, inden de udkom lovligt. Herefter blev de spredt de til åbne piratplatforme, der lever af annonceindtægter.

Det krævede en invitation at komme med i NXTGN, ligesom man skulle overholde nogle regler for at være med. For eksempel skulle man deltage aktivt i distributionen ved at uploade film til netværket. Der var også sikkerhedsregler, brugerne skulle overholde, nemlig at man ikke måtte opgive sit rigtige navn, og at man brugte en såkaldt VPN-forbindelse til at sløre sine spor.

Alle brugere på NXTGN var derfor helt bevidste om, at deres aktiviteter var ulovlige. Det kan man også læse af denne besked fra NXTGN til deres brugere:

Kære NG bruger

Grundet den seneste tids megen opmærksomhed på NG og derved dens brugere, har vi valgt at lukke trackeren.
Dette sker ene og alene for jeres sikkerhed, da der de sidste par uger er kommet ekstra megen opmærksomhed på NG.
Dette har bla. betydet en større risiko for både vi i staff, men også jer som brugere.
Derfor har vi valgt ikke længere, at ville tage den risiko, at vi eller jer skal havne i en situation som ingen af os ønsker.

Vi vil gerne takke for den tid vi har haft sammen, med håbet om en snarligt gensyn

Med venlig hilsen
NextGen Staff 

Vi har længe vidst, hvem der stod bag tjenesten, og hvem, der er nøglepersoner, og har samlet bevismateriale ind, der dokumenterer de mange ulovligheder. Det er alt sammen overleveret til politiet, som har foretaget deres egen efterforskning, og som har identificeret de vigtigste personer.

Derfor er det med spænding, at vi venter på resultatet af ransagningen. I bedste tilfælde kommer vi til at få et fuldt billede af, hvem der har været brugere af sitet. I værste tilfælde får vi kun fingre i en udvidet skare af bagmænd, siger Maria Fredenslund.

RettighedsAlliancen er ikke alene om at slå hårdt ned på bagmænd og kriminelle brugere. Det er en tilgang, som har succes flere andre steder. Senest med MPAs lukning af programmet Popcorntime.io. Kriminelle brugere er de brugere, som er bevidste om, og aktivt tager del i ulovlig distribution. Flere af dem sætter en stor ære i, at de netop er en del af dette ulovlige netværk. Vi har i RettighedsAlliancen fået mange anmeldelser fra venner, familie og naboer til brugere af tjenester som NXTGN.

Anmelderne fortæller altid det samme nemlig, at de føler sig ilde berørt over at høre på nxtgn-medlemmer prale af, at de gør noget ulovligt, og at de er så smarte at de aldrig kan blive opdaget. En af de opkald, vi har fået fornylig var fra en frustreret mor, som var meget ked af, at en person nær dem ”opdrog” hendes søn til at blive pirat. Hun følte sig selv ude af stand til at argumentere imod, fordi hun hurtigt fik skudt i skoene, at hun bare var for gammel og ikke forstod noget.

Politiet er stadig i gang med deres efterforskning efter ransagningerne.

For mere information:
Kommunikationschef Mikala Poulsen
26116538 / mikala@rettighedsalliancen.dk