”Lad bagmændene være”, lød det i et debatindlæg den 16. oktober, hvor en borger, der ellers betragter sig selv som lovlydig, giver udtryk for, at han hellere vil streame ulovligt end at betale for fodbold på TV, da han synes det er blevet for dyrt. Men priser er irrelevante i en snak om, hvad der lovligt og ulovligt, særligt når vores sikkerhed er på spil.
Af Maria Fredenslund, direktør i RettighedsAlliancen
Den 16. oktober bragte sjællandske medier et debatindlæg af Nils Erwin Hansen under overskriften ”En del af noget mindre”, der ikke skorter på kritik af både internationale og danske fodboldorganisationer samt prisen på rettighederne til at vise organisationernes kampe i TV. I samme ombæring rettes også en kritik mod RettighedsAlliancens indsats mod de kriminelle bagmænd, der tilgængeliggør selvsamme kampe gratis online, uden rettighedshavernes samtykke. Disse bagmænd er i Nils Erwin Hansens optik at sammenligne med en slags fodboldfansenes Robin Hood.
Det forholder sig imidlertid ganske anderles. Om TV-rettigheder til fodboldkampe er for dyre, er i denne sammenhæng uvedkommende. Hvad Nils og andre, der tyr til ulovlig streaming, som oftest ikke er klar over, er, at de bagmænd, der tilgængeliggør bl.a. fodboldkampe på lyssky tjenester, ikke har Nils’ bedste interesser in mente – og bestemt heller ikke gør det for nogens blå øjnes skyld.
Når Nils, som han antyder i sit indlæg, kan finde på at streame fodbold ulovligt, risikerer han ikke blot sin egen online-sikkerhed, men stikker samtidig penge direkte i lommen på kriminelle, der gennem annonceindtægter på de ulovlige tjenester, får en fortjeneste hver gang Nils klikker rundt – penge, der indgår i kredsløb af terrorfinansiering og andre dybt kriminelle foretagender.
Dermed er Nils ubevidst med til at understøtte den type voldsomt amoralske aktiviteter, som han netop anklager fodboldorganisationerne for at understøtte. RettighedsAlliancens undersøgelser viser, at der alene fra februar 2018 og et år frem var 18 millioner besøg på de mest populære ulovlige tjenester for streaming af sport, og at der i perioden var en stigning på 15 procent. Det er altså uhyggeligt mange penge, der uforvarende ryger i lommen på organiserede kriminelle.
Det er altså derfor, foruden det helt faktuelt ulovlige i at krænke ophavsretten, at RettighedsAlliancen går efter bagmændene – også selvom det er svært. For ingen brugere af internettet – fodboldfans eller ej – er tjent med et internet, hvor kriminelle sætter dagsordenen, og hvor ingen kan føle sig sikre for virus, hacking angreb, identitetstyveri og lignende, fordi der ikke håndhæves på samme måde som i den virkelige verden.
Nils Erwin Hansen bør derfor overveje en ekstra gang, om vi ikke alle er bedre tjent med at have de ekstra tv-kanaler, inden han sætter sig til at streame Messi & Co. ulovligt.
Dette debatindlæg blev bragt i Sjællandske Mediers dagblade den 26. oktober. Læs Nils Erwin Hansens debatindlæg, der går forud for indlægget, her.