Foto: Glenn Carstens Peters

Deling af passwords til indholdstjenester – må man det?

jan 4, 2023 | I medierne

4. januar 2023

Mange danskere deler deres passwords til indholdstjenester med personer uden for deres husstand. Må man egentlig det?

Det har der den seneste tid været stor fokus på fra mediernes side. RettighedsAlliancen har fået adskillige henvendelser fra danske medier omkring problematikken på baggrund af vores ekspertise indenfor beskyttelse af rettigheder.

En analyse, som Wilke har lavet for RettighedsAlliancen, viser at hver tredje dansker deler deres passwords til indholdstjenester med andre uden for husstanden.

Det er et problem for RettighedsAlliancens medlemmer, der producerer, distribuerer og skaber indhold, der blandt andet kan opleves på disse tjenester. Derudover har indholdstjenester som Netflix og TV2 i medierne givet udtryk for, at de oplever det som en udfordring, at passwords i stort omfang deles med personer uden for husstanden.

Det er ikke tilladt at dele sit password med personer uden for abonnentens egen husstand, og det er heller ikke tilladt at bruge en andens password til at streame indhold fra en indholdstjeneste. Hverken ifølge ophavsretsloven eller brugerbetingelserne for indholdstjenesterne.

Der er stor uvidenhed blandt danskerne om, hvad man må med sit password. Derfor oplyser vi på området, således at vi sikrer en større bevidsthed om, hvad man må og ikke må. Vi tror, at de tekniske løsninger, som vi hører, at der arbejdes på hos tjenesterne, i samspil med oplysning vil kunne gøre en forskel.

RettighedsAlliancen går ikke ind for, at personer, der deler passwords skal retsforfølges hverken af politiet eller af os. Vi går ind for, at politiet skal håndtere organiseret kriminalitet, som eksempelvis hacking af passwords. For foruden deling af passwords ser vi en udvikling indenfor hacking af brugernes passwords til selvsamme indholdstjenester, hvilket RettighedsAlliancen arbejder intenst med og allerede har anmeldt flere sager omkring til politiet ved NSKSektionen for Rettighedsbeskyttelse.