Foto: Jeff Sheldon

Ejere af kopifirma skal halvandet år i fængsel og betale danske firmaer SEK 27 millioner i erstatning

okt 13, 2016 | Retssager

13. oktober 2016

I dag faldt dommen over kopivirksomheden Designers Revolt – tre år efter, at RettighedsAlliancen anmeldte virksomheden til det svenske politi. Det kom til at koste de to hovedansvarlige halvandet års fængsel og 27 millioner svenske kroner i erstatning til danske designvirksomheder, bestemte Stockholms Tingsrätt.

Det er en vigtig dom, fordi det er den svenske stat og ikke virksomhederne selv, der trak Designers Revolt i retten for bryde loven. Politiet stoppede de ulovlige aktiviteter, beslaglagde tusindvis af kopiprodukter og indefrøs penge.

Det er en god dom, fordi den med al tydelighed slår fast, at det ikke skal kunne betale sig at være kriminel. Samtidig signalerer den klart til de mange købere af replika-designs, at de støtter ulovlige aktiviteter.

Uden købere intet salg

Det er købere af de ulovlige replika-designs, som har været til at gøre de to dømte bagmænds forretningsmetoder lukrative.

Vi håber, at dommen både får kriminelle bagmænd til at tænke sig ekstra om, før de sælger ulovlige kopier. Vi håber også, at dommen får eventuelle købere af replikadesigns til at afstå fra at købe de ulovlige varer. Vores helt klare råd er i hvert fald, at man skal lade være.

Anmeldt af RettighedsAlliancen

Det var RettighedsAlliancen, som anmeldte sagen den 28. august 2013 til den svenske Åklagermyndigheten, Internationella Åklagarkammaren Stockholm, Nationella gruppen mot immaterialrättsbrott. Forudgående havde det danske bagmandspoliti, SØIK, meddelt, at de ikke kunne tage sagen, fordi der manglede dansk tilknytning.