Foto: Marra Sherrier

Fængselsstraf for salg af kopimøbler

nov 15, 2019 | Retssager

15. november 2019

Retten i Aarhus har i dag givet den hårdeste straf til dato for ulovligt salg af kopimøbler. Den aarhusianske ejer og direktør af webshoppen Nlini.com er blevet idømt 1 år og 3 måneders betinget fængsel for omfattende salg af kopier af danske designklassikere.

PH-lampen, Ægget, Y-stolen, Bamsestolen, Folkestolen og Corona-stolen er blot nogle af de mere end 2000 kopimøbler, som ejeren bag selskaberne Nlini Replicas og Nlini Interiors har solgt i Danmark, Norge og Sverige fra 2014 til 2016. Det omfattende og systematiske salg af de danske designklassikere har kastet en omsætning på over 12 millioner kroner af sig alene i Danmark, og fik i dag Retten i Aarhus til at idømme ejeren bag 1 år og 3 måneders betinget fængsel samt konfiskering af udbyttet på 500.000 kroner.

Blandt de krænkede rettighedshavere findes bl.a. Louis Poulsen, PP Møbler, Carl Hansen, Fritz Hansen og Fredericia Furniture, hvis ophavsretsbeskyttede møbler blev kopieret og solgt på hjemmesiden Nlini.com.

Allerede tilbage i 2014 blev der nedlagt et forbud mod Nlini om at sælge kopimøbler fremstillet uden rettighedshavernes samtykke, og den tiltalte bagmand blev dømt til at betale en erstatning på 200.000 kroner. Trods forbuddet fortsatte tiltalte sin ulovlige virksomhed, hvilket førte til, at RettighedsAlliancen i 2016 anmeldte sagen til Bagmandspolitiet (SØIK), som efter lang og grundig efterforskning rejste tiltale mod Nlinis ejer.

Straffen er den hårdeste givet i Danmark for en sag omhandlende ulovligt salg af kopimøbler.

En risiko for forbrugeren

Ifølge direktør i RettighedsAlliancen Maria Fredenslund sender dommen et vigtigt signal om alvoren ved at sælge ulovlige kopimøbler.

”Det er ikke kun rettighedshaverne, der krænkes – på sin vis bliver samfundet og forbrugerne det også, for handel med kopivarer koster både danske arbejdspladser og risikerer forbrugernes sikkerhed. Der er ikke nogen garanti for, at kopierne produceres efter gældende regler for sikkerhed og sundhed,” forklarer hun.

I en rapport udgivet af EUIPO (European Union Intellectual Property Office) tidligere i år estimeres det, at Danmark årligt taber knap 4000 arbejdspladser grundet salg af diverse kopivarer.

Del nyhed: